Истражете ги нашите IoT уреди

Bluetooth beacon is one of MOKOSmart's main IoT devices.

Блуту светилници

Bluetooth Beacons испраќаат сигнали до уредот во близина и ги активираат наведените дејства.

IoT сензори

IoT сензори

IoT сензорите ги откриваат и реагираат на средствата, луѓе, или околината што се следи.

IoT тракери

IoT Trackers

IoT тракерите ја следат локацијата и статусот на мобилните средства и целните луѓе.

IoT модули

IoT модули

Испраќа и прима податоци со широк спектар на сертифициран Bluetooth и LoRaWAN модул.

IoT Gateways ги поставува податоците собрани од IoT уредите на облакот.

IoT Gateways

Ја конвертира комуникацијата помеѓу уредите и пренесува податоци во облак со IoT портата.

Паметни приклучоци

Паметни приклучоци

Паметни приклучоци,исто така наречени приклучоци и приклучоци,се користат за автоматизирање и следење на паметните уреди.

Какви решенија за IoT можеме да понудиме

Каде можете да го видите нашето IoT решение

loT Devices ODM & OEM Services - Оригинален производител

MOKOSmart е специјализиран за дизајн и производство на хардвер на многу. Нашиот ОДМ &Решението OEM нуди палета на LoT производи за глобалниот пазар на паметни уреди. Моментално, нашата линија на производи вклучува уреди со Bluetooth, безжични сензори, LoRaWAN уреди, паметни дома паметни приклучоци/паметни прекинувачи, LoT портал и паметни модули.

Зошто да изберете IoT производи од MOKOSmart

Прилагодени на вашите потреби

Прилагодени на вашите потреби

Што и да мислите, може да се претвори во уреди за IoT врз основа на различни протоколи.

Гаранција за квалитет

Гаранција за квалитет

Сертифициравме со сертификати како што е CE, на, RoSH, ISO9001, итн.

Искусен тим

Искусен тим

Нашата Р&Тимот на Д и продажбата се тука со вас за секое ваше прашање.

Оптимизирана цена

Оптимизирана цена

Нашиот стабилен синџир на снабдување и напредните капацитети ви овозможуваат да бидете цитирани со оптимизирана цена.

Нам ни веруваат водечките брендови

Проверете ги нашите најнови објави

Прочитајте повеќе за IoT уредите

IoT уреди како сензори, светилници, тракер, а приклучоците се хардверски програмирани за одредена апликација и е во состојба да процес, продавница и пренос на податоци на облакот што е поврзан на Интернет. Програмерите можат да користат различни протоколи како што е wifi, Bluetooth, LoRaWAN, ZigBee, и NB-IoT да реализира различни карактеристики и карактеристики.

Видовите на уреди за IoT се различни, тие можат да се користат за безбедност и контрола на пристапот, следење локација, и мониторинг на животната средина.
• IoT уреди за индустриска безбедност
Присуство на PIR, тракери на средства, а светилниците за носење може да се користат за откривање натрапници и избегнување кражба на вредни средства. Некои IoT уреди дури можат да идентификуваат мали протекувања на опасни хемикалии и вода за да можат да се поправат пред проблемот да стане сериозен.

• IoT уреди за домашна безбедност
Клучниот двигател зад паметниот и безбеден дом е Интернетот на нештата. Копчињата за присуство на Пир и паника може да се контролираат преку паметен телефон или други мобилни уреди. Откако има натрапници, безбедносните уреди можат да го откријат тоа и да го активираат алармот.

• IoT уреди за управување со персоналот
IoT уредите како што се носливите светилници може да се користат за управување со персоналот со следење на нивната локација и здравствени податоци. Со копче за паника, некои IoT уреди може да се користат и за повикување итна помош.

• IoT уреди за контрола на апарати
Паметни термостати, паметни фрижидери, и поврзаните телевизори може да се поврзат со паметни приклучоци за да дејствуваат според планираното и да се контролираат од далечина.

• IoT уреди за следење на животната средина
Податоците за животната средина, како што се податоците за температурата и влажноста, може да се соберат и главно да се користат за земјоделство и логистика за да се одржи добар раст на културите и да се одржат карактеристиките на производите.

• IoT уреди за следење на енергијата
Мерачот на енергија е важна алатка за зачувување на енергијата, и многу паметни домови и бизниси веќе користат такви уреди за да го намалат енергетскиот отпад и управувањето со трудот преку ефикасно следење на употребата на енергија.

• IoT уреди за подобрување на ефикасноста
Тоа е од суштинско значење за логистиката, магацини, и претпријатијата да бидат известени за локацијата и процесот во реално време. Следачите на средства се широко користени за оваа намена, и менаџерите повеќе не треба да губат време барајќи средства и персонал, а работниците исто така се осмелуваат да не се мрзат.

Постојат различни функции во различни IoT уреди, но сите имаат сличности во принципот на работа. Прво, IoT уредите се физички објекти кои откриваат што се случува во физичкиот свет. Ќе ги пренесе собраните податоци во облакот преку некој вид протокол за поврзување. Откако податоците ќе стигнат до облакот, софтверот го обработува и потоа може да одлучи да изврши дејство, како што е испраќање предупредување или автоматско прилагодување сензор/уред. Корисниците исто така можат да ги пренесат своите команди низ системот во спротивна насока: од корисничкиот интерфејс, до облакот, и вратете се на сензорот/уредот за да направите некаква промена.

Како што IoT уредите растат експоненцијално секоја година, компаниите ја користат огромната деловна вредност што можат да ја понудат. Како подолу се некои важни придобивки од IoT:
• Подобрување на деловните одлуки преку анализа на податоци за IoT.
• Собраните податоци од сензорот овозможуваат предвидување и анализа за да може да се подигнат инстант контрамерки.
• Зголеменото искуство ги истакнува вашите среќни клиенти и го развива пазарот.
• IoT решенијата ја заменуваат работната сила со системи за автоматизација за да се зголеми ефикасноста.
• Рационализацијата на вашиот бизнис ви заштедува многу пари за други инвестиции.

Општо земено, IoT уредите имаат два главни проблеми: Безбедност на IoT уреди и мрежна безбедност. Небезбедните IoT уреди може да доведат до сериозни прекршувања на податоците. Безбедноста на IoT уредите и безбедносното управување со IoT конекциите се клучни.

Нормално, потрошувачите не сфаќаат дека нивните IoT уреди треба да бидат заштитени. Затоа,тие никогаш не ја конфигурираат безбедноста на вградениот IoT или не поставуваат лозинка за уредот. Со тоа, се создава прилично сериозен безбедносен пропуст.

Сепак, овој недостаток е зголемен бидејќи еден поврзан IoT уред е поврзан со многу други уреди. Затоа, небезбеден IoT уред може да ја загрози безбедноста на целата мрежа на интернет на нештата.

Затоа, уште едно големо прашање за IoT уредите е сајбер безбедноста. Речиси не е возможно да ги одржувате безбедни сите IoT уреди на вашата мрежа цело време. Затоа, Мрежите на IoT мора да воспостават мерки за следење и заштита на IoT уреди за да го ограничат она што може да се пристапи од компромитирани IoT уреди.

Според извештајот, се очекува да достигне пазарот на IoT уреди $413.7 милијарди од 2031, расте со CAGR од 18.6% од 2022 до 2031. Покрај тоа, зголеменото прифаќање на 5G технологијата, особено во развиените земји, го поттикнува растот на пазарот на IoT уреди.

Пазарот на IoT уреди е сегментиран врз основа на компоненти, технологии за поврзување, и крајна употреба. На основа на компоненти, пазарот е поделен на процесори, поврзани ICS, сензори, итн. Во однос на приходите, сегментот на сензори доминираше на пазарот со $24.444.6 милиони во 2021 и се очекува да го следи истиот тренд во текот на прогнозниот период. Со технологија за поврзување, пазарот е поделен на Wi-Fi, Bluetooth, Зигби, клеточна, NFC, РФИД, итн. Мобилниот пазар доминираше со можностите на пазарот на уреди за IoT $18.653.2 милијарди во 2021 и се очекува да доминира на пазарот во наредните години. Со крајна употреба, пазарот е сегментиран на потрошувачка електроника, малопродажба, Претпријатие, Мониторинг на згради, логистика, итн. Потрошувачката електроника ќе заземе најголем удел во 2021 и ќе расте со CAGR од 18.37%. Регионално, Северна Америка, особено САД, сè уште останува клучен играч во глобалната индустрија на уреди за IoT, со големи организации и владини агенции во земјата кои инвестираат многу во ресурси за развој на технологијата.

Нема сомнение дека една област на раст во иднина ќе биде употребата на 5G мрежи за поддршка на проекти за Интернет на нештата. Капацитетот е обезбеден од 5G за да се приспособат до 1 милиони 5G уреди на квадратен километар, што значи дека можеби ќе може да користи голем број IoT уреди на многу мала област, што резултира со големи индустриски распоредувања на IoT. Започна проба на 5G во ОК и Интернет на нештата во два “паметни фабрики”. Сепак, Широкото прифаќање на распоредувањата на 5G веројатно ќе потрае некое време: Ериксон предвидува дека со 2025 ќе има околу 5 милијарди IoT уреди поврзани на мобилни мрежи, но само околу една четвртина од нив ќе бидат широкопојасни IoT, при што повеќето од нив се поврзани на 4G.

Тоа се предвидува 3.5 милиони 5G IoT уреди ќе бидат пуштени во употреба оваа година и блиску до 50 милиони од 2023 а камерите за надзор на отворено ќе станат најголемиот пазар за 5G уреди за интернет или работи во блиска иднина, сметајќи за 70 проценти од 5G IoT уредите оваа година, паѓајќи наоколу 30 проценти до крајот на 2023, кога ќе бидат престигнати од поврзани автомобили.

Клучот за ефективно користење на IoT уредите е да бидете сигурни дека вашата IoT стратегија започнува правилно и да разберете како рабовите и IoT се вкрстуваат. Без разлика дали веќе сте примениле IoT уреди или размислувате да користите IoT уреди во вашата организација, уверете се дека сте подготвени да се справите со уникатните безбедносни предизвици што ги претставуваат уредите со Интернет на нештата

Разговор со експерт

Добијте ги најновите вести