Трендови во здравствената технологија за носење

Трендови во здравствената технологија за носење

Здравствени уреди за носење

Употребата на технологија за носење предизвика зголемена побарувачка во здравствената индустрија, со што се генерира попроцветен пазар. Во МОКОСмарт, имаме здравствени уреди за носење, како што се носливи светилници. Тие специјално се користат за управување во здравствениот сектор или за собирање информации за здравствената состојба на луѓето.

Развојот и иднината на здравствените уреди за носење

Моментално, има пораст на пазарот на здравствени технологии за носење. Повеќе технологија за носење е ставена во рацете на бизнисите и потрошувачите со нејзиното созревање. Се предвидува дека од 2023, вкупниот број на фитнес тракери и уреди за носење базирани на здравје веројатно ќе го надмине 120 милиони.

Оваа растечка тенденција на раст во фитнес-технологијата за носење може во голема мера да влијае на изборот на осигурениците и здравствените работници да ги искористат сите надоместоци на здравствените уреди што се носат. Зголемената цена по пациент е намалена од осигурениците кога користат уреди за носење за да ја зголемат животната вредност на клиентите. Добро управуваното лично здравје во голема мера придонесува за однесувањето на технологијата за носење што ги намалува посетите во болницата и реадмисијата. нослива помош повеќе од 75% на корисниците соодветно да се ангажираат со нивното здравје.

Исто така, компаниите имаат значителна корист од нивната технологија за носење здравствена заштита што им нуди на вработените. Поздравата корпоративна култура го намалува обртот на вработените. Просечен промет од 18% е евидентирано од сите работодавци кои обезбедуваат повеќе од пет „најдобри практики за благосостојба“.’ при што 29% се евидентира на оние кои нудат помалку од три.

Згора на тоа, Напредните точни сензори за носење влијаат на проширувањето на поврзувањето на уредот. Ова отвора простор за работодавците и осигурениците да влијаат на здрави рутини и подобрена профитабилност.

Иднината на здравствените уреди за носење

Уреди за носење технологија и апликации во здравствениот сектор

Континуираниот раст на побарувачката на потрошувачите кои се подготвени целосно да го контролираат своето здравје и подобрувањата на технологијата за носење влијаеше на медицинската индустрија во развојот на повеќе уреди што се носат како монитори за носење., паметни часовници и светилници за носење. Некои од технолошките апликации и уреди за носење во здравственото братство вклучуваат;

а) Паметен медицински светилник
Наши здрави светилници за носење користи медицинска нараквица за еднократна употреба отпорна на манипулации за неспоредлива безбедност и независност. Погоден е за следење локација во низа медицински ситуации, како што се болниците и домовите за стари лица. Уредот се применува на сите начини на следење ситуации, вклучувајќи ги и луѓето и стоките. W3 Pro Medical Beacon има и изборно копче за функцијата SOS.

Паметен медицински светилник

б) ЕКГ монитори што се носат
ЕКГ мониторите што можат да се носат можат да мерат електрокардиограми, и тоа е она што ги прави различни од паметните часовници. По мерење на електрокардиограми, овие погодни за носење ЕКГ мониторите испраќаат компаративни податоци до лекарот на корисникот. ЕКГ-мониторите што се носат, исто така, откриваат атријална фибрилација и лесно можат да го следат темпото на корисникот, надморска височина, и растојанието и автоматски го следи трчањето на корисникот, одење, трчање, возење велосипед, и брзина на пливање.

ЕКГ монитори што се носат

в) Монитори за крвен притисок што се носат
Првиот монитор за крвен притисок што може да се носи во историјата го избриша “Водич за срце” беше лансиран од Omron Healthcare во 2019. Иако изгледа точно како типичен паметен часовник, Heart Guide користи осцилометар за следење на крвниот притисок и снимање на секојдневните активности како што е поминатото растојание, преземени чекори, и согорени калории.

Мониторите за крвен притисок што може да се носат се изградени така што можат да издржат 100 читања во нивното сеќавање. Понатаму, овие носливи монитори за крвен притисок ги испраќаат сите отчитувања до соодветната мобилна апликација. Така, Корисниците кои ги користат овие носливи монитори за крвен притисок брзо се следат, и споделува податоци со нивниот лекар, а исто така стекнува осет за тоа како нивниот крвен притисок е под влијание на нивните навики.

Монитори за крвен притисок што се носат

 

г) Биосензори
Биосензорите се најновите неизбежни медицински уреди што се носат што се драстично различни од паметни часовници и тракери за зглобови. Тие се самолепливи фластери кои им овозможуваат на пациентите да собираат податоци за нивниот пулс, температура, и нивната стапка на дишење. Како резултат, биосензорите значително го намалуваат срцевиот или респираторниот арест што може да се спречи кај пациентите. Ова покажува дека овие уреди за носење се корисни бидејќи можат да помогнат да се подобрат резултатите на пациентот, намалување на обемот на работа на персоналот.

Повеќе уреди за носење и апликации сè уште се во фаза на примерок. Затоа, за зајакнување на овие уреди’ практична употребливост и функции, соодветно е да се решат прашањата за прифаќање и безбедност од корисниците бидејќи тие се значителни грижи во здравствената технологија за носење.

Биосензори

Прифаќање на корисникот

Од клучно значење е да се земе предвид претпочитањето на корисникот кога дизајнирате кој било уред за кој очекувате да добие топол прием во клиничката околина и домашните поставки. Ако пациентите или лекарите останат долго време без да работат на сензорски системи, стануваат излишни.

Сензорскиот систем што може да се носи треба да биде лесен за ракување, компактен, и вградени со ниски трошоци за одржување. Исто така, тоа не треба да влијае на секојдневните активности на корисникот, ниту треба да делува како директно да ја заменува здравствената професија. За жал, ова поле нема познавање и несоодветни податоци и покрај придобивките од преференциите на корисниците. Затоа, истражувачите треба да се фокусираат на импликациите на преференциите на корисникот при дизајнирање на овие системи со сензори што се носат.

Безбедност

здравствено носење Безбедност

Пред да одлучите да купите кој било уред што може да се носи, безбедноста и доверливоста на податоците се значајни забелешки што треба да ги земете во предвид. Ова е неопходно бидејќи понекогаш е предизвик секогаш да се усогласат со прописите на HIPAA. За да имате сеопфатен систем кој се фокусира на податоци, шифрирањето е од суштинско значење. Кога компанијата користи шифрирање и шифрирани податоци како механизам за автентикација, нејзината мрежа е подоверлива. Покрај тоа, компанијата добива зголемени привилегии кога нејзините клучеви за податоци и сертификати се директно достапни за сите.

Управувањето со клучеви е од суштинско значење бидејќи ја зајакнува безбедноста на податоците. Ова се постигнува кога управувањето со клучеви ја зголемува својата доверливост на криптографските шеми. Сепак, дизајнирањето шеми за управување со клучеви стана предизвик поради некоја ризична ограничена природа на биосензорите.

Неопходно е да ги обезбедите вашите WBAN комуникации бидејќи сите физиолошки податоци снимени со биосензори се пренесуваат преку WiFi. Ова го спречува прекинувањето на личните информации и кодошењето. Покрај тоа, криптографски шеми кои ги штитат основните безбедносни услуги како што е приватноста, интегритет, и валидноста помагаат да се постигне робустен безбедносен систем.

Недостатоци на погодни за носење

Сите водечки уреди за носење втемелени на IoT платформи треба да обезбедат моќни апликации кои лесно можат да пристапат до IoT уреди за носење здравствена заштита. Иако повеќето од предложените платформи и структури се веќе достапни за мерења во биометриските/медицинските параметри, овој начин има некои сериозни предизвици. Сепак, неколку недостатоци произлегуваат од овие IoT уреди за здравствена заштита што се носат. Тие вклучуваат;

1. Доверливост и легитимност – Понекогаш, има некои варијации во уредите што се носат’ податоци. Нема докази дека податоците собрани од уредите за носење се секогаш точни.

2. Приватност и безбедност на личните здравствени податоци – Корисниците обично се загрижени за приватноста на податоците собрани од нивните уреди за носење бидејќи не ги поседуваат нивните податоци. Исто така, Корисникот понекогаш се плаши дека ќе ги изгуби собраните податоци бидејќи секогаш постои опасност од измами при инсталирање апликации.

3. Поврзување и интероперабилност – На повеќето здравствени уреди за носење им недостасува поврзување и интероперабилност во нивните системи. Ова е затоа што интеграцијата на информациите за пациентите со користење на технологија за носење е релативно нова во здравствениот сектор.

4. Преоптоварување на преоптоварување податоци – Уредите за следење што се носат со здравје ги снимаат сите лични податоци поврзани со здравствените состојби. Ова прави некои пациенти да се чувствуваат како некој да ги надгледува, притоа предизвикувајќи им стрес. Од друга страна, Здравствената заедница не може да ги ракува со сите снимени податоци.

Што да се земе предвид при имплементирање на погодни за носење

Во MokoSmart, ние се фокусираме на имплементирање на сите можни придобивки од носителите на работните места. Сепак, кога ќе одлучите да купите носливи уреди за канцеларија, некои од клучните размислувања што треба да се решат се;

Приватност на вработените

Приватноста на податоците е една од главните причини зошто на луѓето им треба толку долго да го прифатат светот на погодни за носење. Сите компании треба да постават еминентна линија помеѓу етичкото и неетичкото користење. Треба да се спроведе соодветна комуникација помеѓу компанијата и нејзините вработени во врска со предвидените типови податоци што треба да се соберат. Ова го подобрува задоволството на вработениот бидејќи објаснува како се користат снимените податоци. Компании, особено оние кои се занимаваат со здравствени метрика, треба да развијат политики за користење податоци кои ќе бидат испратени до работниците за преглед и одобрување пред да се продолжи понатаму.

Безбедност на податоците

Губење на погодни за носење, како што се мобилните уреди, е полесно отколку губење на работната површина на компанијата. Сепак, Уредите за носење понекогаш може да изгубат некои витални податоци на компанијата кога ќе бидат избришани од далечина. Затоа, пред воведување на носливи уреди во канцеларија, организациите треба да развијат систем за управување со уреди што се носат што ги штити податоците од погрешни раце.

Кориснички ангажман

За иницијативата за вклучување на корисниците да работи непречено, сите компании треба да прифатат ефикасен технолошки систем. Повеќето работни места воведуваат погодни за носење во нивните програми, бидејќи тие се една од најновите специјализирани алатки достапни на пазарот. Често, компаниите успеваат во своето работење кога го комбинираат ангажманот на корисникот со технологијата. Сепак, кога една компанија мисли дека технологијата е единственото решение за нејзините потреби, ова води до фатална грешка.

Глобалниот пазар на технологија за здравствена заштита за носење

Глобалниот пазар на технологија за здравствена заштита за носење

Сите уреди за носење, како што се тракери за активност, медицински уреди за следење, и паметните часовници го сочинуваат глобалниот пазар на здравствена технологија за носење. Тие собираат информации за фитнесот и благосостојбата на корисникот и создаваат сопствена база на податоци за здравствени метрики на корисникот. Корисникот може да ги користи податоците за следење различни метрики или може да се користи за далечинско следење од страна на здравствените работници.

Во средината на 2000-тите, интересот за пазарот на уреди за носење го достигна својот врв пред да се смири кога овие уреди станаа дел од секојдневниот живот. Сепак, индустријата е зајакната со почетокот на пандемијата Ковид-19. Тоа е затоа што потрошувачите инвестираат повеќе во следење на нивното здравје. Пандемијата, исто така, подигна сознание за непредвидени здравствени компликации и болести и како потрошувачите можат да управуваат и да ги следат сопствените потреби.

Маргини на профит на пазарот на технологија за носење здравствена заштита

Пазарот на технологија за носење здравствена заштита е категоризиран во неколку сегменти со флуктуирачки потенцијални нивоа за раст, и сега вреди околу $30 милијарда. Општо земено, неговата сложена годишна стапка на раст е повеќе од 16%, со неколку сегменти кои имаат брз раст на приходите. Пандемијата „Ковид-19“ ја заглави еволуцијата на синџирите на снабдување во бизнисите. Сепак, секторот најверојатно ќе закрепне наскоро кога ќе се зголеми интересот за здравството.

Најголемиот двигател на приходите во здравствената индустрија за носење е делот за ракавици сочинува речиси половина од вкупниот приход.

Глобални предвидувања на Gartner за трошење на здравствени уреди што се носат

Пресметувањето базирано на облак во голема мера ја зголеми понудата SASE испорачана со облак што ја прави дигитализацијата достапна од каде било и во секое време од кој било уред. Гартнер 2021 Стратешкиот патоказ за SASE конвергенција препорачува краток- и долгорочно глобално трошење на уреди што се носат, и тие вклучуваат;

Гартнер глобални предвидувања за трошење на уреди што се носат

 

Краток термин:

1. За замена на наследен VPN за оддалечени корисници со нула доверлив мрежен пристап (ЗТНА), особено во случаи со висок ризик.
2. Развијте соодветна опрема за залихи и склучете договори во просториите за периметар и разгранок хардвер кој фаворизира испорака на способности SASE базирани на облак.
3. Влијајте на собраниот пазар што се развива со комбинирање на достапните безбедносни услуги.
4. Активно ангажирање во иницијативи кои се фокусираат на трансформирање и исфрлање на MPLS за интегрирање на безбедносните услуги засновани на облак во можност за планирање на проекти.

Долгорочно:

1. Спојување на понудите на SASE на единствен трговец или двајца трговци со отворени партнерства.
2. Имплементирање на ZTNA за сите корисници без разлика на локацијата.
3. Избор на најдобрите понуди SASE кои ги дозволуваат сите протоколи.
4. Создавање посветен тим за безбедност и експерти за вмрежување со заедничка обврска.

Економско влијание

Технологијата за носење отвора простор за бројни возбудливи апликации и може да доведе до револуција во технологијата слична на индустријата за мобилна и интернет комуникација. Веројатното економско влијание е огромно. Има развиено безброј можности и за текстилната и за електронската индустрија, од кои секоја отпаѓа приближно $ 450 милијарди во светската трговија.

Обемот на глобалниот пазар за паметни ткаенини и интелигентна облека составена од уреди за носење и фотоника се очекува да надмине $720 милиони од 2023. Таа веќе покажа извонредна годишна стапка на раст на 18.8% помеѓу 2015 и 2020.

Влијанието на технологијата за носење врз здравството

Повеќето поединци во општеството веќе ја имаат усвоено најновата технологија во својот живот. Подобрената технологија постојано ги претвора соништата во реалност бидејќи има за цел да развие стратегии кои го олеснуваат животот со уривање на сите поставени граници.

Различни револуционерни иновации еруптираат секоја година само во медицинската индустрија, од кои некои се сметаа за невозможно да се развијат неколку години пред да бидат создадени. На пример, некои од најновата технолошка опрема во здравствениот сектор, како што се МРИ и КТ скенови, во суштина го променија начинот на кој детално ги проверуваме деловите на телото. Исто така, истражувањето на матичните клетки ги промени традиционалните начини на лекување на болести и поправка на оштетените ткива. Кога се спроведува ефективно, Технологијата за носење може да го промени начинот на кој следиме, собираат податоци, и се грижи за пациентите. Квалитетот на животот што го очекуваме може да се постигне ако сите го зголемиме квалитетот на грижата што ја даваме.

Влијанието на технологијата за носење врз здравството

Возачи на здраво носење во здравството

Некои од драјверите се поврзани со уреди за носење во здравствениот сектор што ја подобри побарувачката за далечинско следење, дијагностика, и дигитален менаџмент се;
· Стара популација
· Фактори за снабдување со подобар квалитет
· Поздрава Р&Д
· Зголемена функционалност
· Подобрена инкорпорација со решенија и системи на IoT

Прв здравствен уред за носење во здравствениот сектор

Првиот уред за носење беше вграден пејсмејкер 1958. Беше вграден и носен од пациенти кои се борат со аритмија. Од тогаш, напредокот во технологијата придонесе за паметни уреди за носење кои работат како мини-компјутери. Овие најнови уреди за носење овозможуваат далечинско следење на пациентите на кое било место и во секое време.

првиот пејсмејкер во 1958

Придобивките од технологијата за носење здравје

Иако технологијата за носење допре многу области, Здравствениот сектор е примарен корисник на оваа технологија. Кога болниците и лекарите ќе ги применат овие технологии за носење во здравствениот сектор, тие постигнуваат повеќекратни придобивки на различни нивоа и улоги. Придобивките од технологијата за носење во здравството вклучуваат;

Придобивките од технологијата за носење во здравството

а) Heartens Proactive Healthcare
Технологијата за носење го подобрува попроактивен пристап во здравствената заштита. Тоа е затоа што уредите за носење може да се користат во раните фази за да се преземат мерки наместо да се реагира на здравствените прашања кога ќе почнат да предизвикуваат сериозни компликации. Покрај тоа, здравствените уреди за носење можат да детектираат неправилности од поединци кои се склони кон здравствени проблеми.

б) Ги ангажира пациентите
Кога луѓето ќе почнат да се надгледуваат користејќи технологија за носење, повеќе се занимаваат со своето здравје. Пристапот до податоците во реално време собрани од уредите за носење им дава ажурирања на корисниците во врска со нивните здравствени состојби.

в) Остварува повеќе функции
Моментално, пазарот има бројни видови на IoT здравствена заштита што може да се носи, секој со различна употреба. Постојат многу уреди за носење во медицинското поле, иако најчестите уреди се фокусирани на потрошувачите. MOKOBeacon може да ги следи локациите на пациентите за практично управување за агенцијата за здравствена заштита.

г) Ги следи пациентите
Здравствените услуги, исто така, можат да користат технологија за носење за да ги следат пациентите кои се изложени на здравствени проблеми. Пациентите може да се следат со користење на технологија за носење кога се дома доколку се изложени на ризик кој не е тежок. Ова гарантира дека нема да се појават проблеми.

д) Го подобрува задоволството и грижата на пациентите
Уредите за носење им обезбедуваат на хирурзите и лекарите точни податоци што се користат за зголемување на можностите за поврзување на пациентите, а во исто време го подобруваат процесот на донесување одлуки. На пример, хирурзите користат паметни очила за пристап до виталните органи на пациентот за време на операциите.

ѓ) Го зајакнува функционирањето Крајниот резултат
Уредите што се носат ја зголемуваат продуктивноста како кога се инсталирани на персоналот за притвор, тие ги поедноставуваат заштедите на трошоците.

Што знаеме за здравствените програми за носење и корпоративно здравје

Во моментов, Уреди за носење се користат за следење на отчукувањата на срцето, спиење, кислород во крвта, температурата на телото, мозочни бранови, и други човечки ограничувања. Дијаграмот подолу покажува како во моментов се врши различно следење на податоци со уреди што се носат.

носливи и корпоративни здравствени програми

Оние кои произведуваат уреди за носење ги потврдуваат како умешни во следење на сè, од откривање бенки до менструални циклуси. Здравствените уреди за носење се одлични во следењето на движењата, проценка на употребените калории, мерење на отчукувањата на срцето, температура, и кислород во крвта. Уредите за носење стануваат подобри со текот на времето бидејќи добиваат поефективни и сигурни мерки на терапевтски информации. Ова е причината зошто тие се толку чести меѓу луѓето кои се физички полни со живот. Силата на уредите за носење е тоа што тие лесно можат да ги следат и известуваат податоците, додека нивната неспособност да го променат човековото однесување е нивната главна слабост.

Мнозинството од оние кои користат здрави уреди за носење се подолу 44 години возраст; затоа ова е попроблематично. Ова укажува дека повеќето од оние кои ги користат овие уреди се “веќе одговара.” Тие го користат за следење и следење на нивните активности. Како резултат, овие луѓе добиваат повеќе придобивки кога станува збор за активен животен стил.

Како Health Wearable може да се користи за справување со Ковид-19 во здравствениот сектор

Повеќето стартап компании кои се занимаваат со производство на уреди за носење гледаат на различни намени за нивните уреди и развиваат стратегии за да им помогнат на потрошувачите да им помогнат за време на пандемијата. Во последните неколку месеци се развија неколку стартапи, особено во спортот, благосостојба, и фитнес полиња, воспоставување уреди кои можат да ја свртат борбата со пандемијата Ковид-19.

Ова им овозможи на уредите за носење да бидат клучен овозможувач што го подобрува искуството на клиничката мобилност и негата покрај креветот. На пример, пациенти кои користат уреди за носење, дали во нивната болничка соба или дома, може сега, во реално време, неизбежно го алармира здравствениот персонал. Во контекст на Ковид-19, ова стана прогресивно значајно како и секоја секунда важна кога се спасува животот на пациентот.

Згора на тоа, Здравствената индустрија постојано има пристап до различни фактори за носење кои се однесуваат на пандемијата Ковид-19. Некои од уредите што се користат за следење контакти на медицинскиот персонал и пациентите,некои од нив се користат за мерење на телесната температура на пациентот, стапка на дишење, и други неопходни работи дома и во болниците се паметните часовници, прстени, поштенски марки, беџети и лепенки. Овие уреди можат да го следат и кашлањето, што е еден од раните клучни индикатори за Ковид-19. На пример, најновиот иновативен безжичен уред за носење прикачен под грлото на пациентот има големина на поштенска марка. Истражувачите од Северозападниот универзитет го направија овој уред. Ја следи кашлицата и сите движења во градите, температурата на телото, Пулс, и респираторни звуци.

Напишано од --
Брајан Чанг

Брајан Чанг

Како менаџер за развој на пазарот со 18 долгогодишно искуство, Брајан ја развива патоказот на производот и стратегијата на пазарот за MOKOSMART. Тој работи со продажбата, маркетинг и тимови за развој на производи да оценат и да донесат нови деловни можности на пазарот, осигурувајќи дека решенијата на компанијата ги задоволуваат сегашните и идните потреби на глобалната база на клиенти во индустријата, дома, медицински и комерцијални сектори. Брајан секако беше чест автор и говорник на најдобрите практики за остварување профит во дигиталната ера. Од неговите дела ќе ја видите примената на iot решенијата во различни индустрии.
Брајан Чанг

Брајан Чанг

Како менаџер за развој на пазарот со 18 долгогодишно искуство, Брајан ја развива патоказот на производот и стратегијата на пазарот за MOKOSMART. Тој работи со продажбата, маркетинг и тимови за развој на производи да оценат и да донесат нови деловни можности на пазарот, осигурувајќи дека решенијата на компанијата ги задоволуваат сегашните и идните потреби на глобалната база на клиенти во индустријата, дома, медицински и комерцијални сектори. Брајан секако беше чест автор и говорник на најдобрите практики за остварување профит во дигиталната ера. Од неговите дела ќе ја видите примената на iot решенијата во различни индустрии.
Споделете ја оваа објава