Интегрирање на IoT во
Мониторинг на животната средина

Решенијата напојувани со IoT првенствено се однесуваат на повеќето проблеми на потрошувачите и претпријатијата. Сепак, некои клучни глобални климатски предизвици, исто така, може да се решат со користење на IoT технологијата.

MOKOSmart нуди студио за IoT развој на хардвер и софтвер и научна платформа за облак податоци кои цветаат на развојот како cloud computing. Со интегрирање на одржливоста и IoT во мониторингот на животната средина, глобалните емисии може значително да се намалат. Ние сме повеќе загрижени за интегрирање на IoT во следењето на животната средина.

IoT уреди

Како и кога можете да имате корист од LoRa GPS Tracker

TH сензор

Wifi приклучок

Порта

Паметен мерач

Станица за полнење EV

Придобивки од IoT во мониторингот на животната средина

Примени на IoT во мониторинг на животната средина

Зелено во движење

Под иста потрошувачка на енергија, автомобилот може да патува подалеку од традиционалниот автомобил со нафта, и наскоро ќе се наплаќа, заштеда на време и енергија. Опсегот на инвестиции и изградба на купот за полнење е исто така многу широк, па сè повеќе луѓе ќе изберат да купуваат електрични автомобили. Како и да е, електричниот автомобил е поеколошки од нафтата.

Потрошувачка на енергија

Прекумерната потрошувачка на енергија е еден од главните фактори кои го забрзуваат следењето на статусот на средствата за климатските промени (ACM) систем напојуван од Интернет на нештата Паметните мрежи и паметните броила се добри начини за управување, па дури и автоматизирање на заштедата на енергија.

Криза со вода

IoT може да го олесни паметното управување со водните екосистеми. Ова може да се постигне со нудење поголемо разбирање за потребите и снабдувањето со вода.
На пример, нивото на водата може да се следи во реално време со распоредување сензори во резервоарите, брани, и тенкови. Сензорите можат да ги испраќаат податоците собрани во редовни интервали до серверот за да го пресметаат волуменот на искористената вода. Згора на тоа, IoT може да се користи и за справување со предизвиците со водата преку паметно наводнување, т.е., употребата на технологии за далечинско набљудување за следење на наводнувањето.

Управување со отпад

Индустријата за управување со отпад овозможи IoT да собере голем интерес. Паметните решенија за собирање отпад базирани на IoT се ефикасни во следењето на нивоата на отпад и нудат оперативна аналитика и оптимизација на маршрутата.
Неспорно, некои од најважните глобални предизвици за паметни решенија за климатските промени го отвораат патот со IoT. Со еволуцијата на технологијата, овие решенија стануваат пософистицирани, со што во голема мера придонесува за подобрување на здравјето на нашата планета.

Чувствувајќи ја промената

Луѓето сега можат да носат сензори со себе. Низа сензори го мерат квалитетот на воздухот и се испраќаат предупредувања до телефонот на корисникот кога квалитетот на воздухот е на опасно ниво или може да предизвика астма. Ова може да ја подигне свеста за загадувањето и високите емисии во густо населените области. Слична опрема се користи за радијација и рудари’ работа. Тоа е добар начин да се поттикнат заедниците и владите да се борат против зголеменото ниво на загадување.

Паметно земјоделство

Земјоделците можат да користат паметни сензори за да го минимизираат отпадот произведен за време на земјоделските процеси. Понатаму, количината на вода што се користи за хидратација на земјоделските култури во фармата може да се намали ако сензорот открие дека нивото на влага во почвата не е правилно. Земјоделскиот свет може значително да се подобри со пристап на IoT кој го намалува отпадот и ја зголемува енергетската ефикасност.

Зошто да работиме со МОКОСмарт

MOKOSmart нуди бројни конкурентни предности за брз развој на решенија за паметна околина за IoT. Најважно, ние целосно обезбедуваме искуство за развој на IoT од крај до крај на инженерите за решенија за IoT. Оттука, ние играме витална улога во овозможувањето да изградат целосно опремени IoT апликации базирани на единствена платформа. IoT во паметна средина решенија од MOKOSmart се најдобри за избор, како што нудиме;

Приспособлива архитектура

MOKOSmart нуди исклучителна флексибилност во управувањето со уредите и апликациите за паметна околина на IoT со нашите отворени протоколи и приспособлива архитектура. Сите функции достапни на MOKOSmart се збирка на микро-услуги кои ги извршуваат нивните одредени функции.

Слобода на технологија

MOKOSmart ја прави IoT технологијата поефикасна бидејќи нејзиниот интерфејс е добро дефиниран. Ова им овозможува на нашите клиенти лесно да распоредат решенија за паметна околина за IoT во која било средина.

Мулти-апликација

Сите крајни точки од MOKOSmart се припишуваат на една апликација. Ова им овозможува на нашите клиенти лесно да го организираат својот екосистем на уреди, управувајте со протокот на податоци, и посебна функционалност за управување со уредот.

Квалитетни услуги

MOKOSmart има искусен тим од експерти кои нудат широко знаење за да се осигураат дека IoT решенијата на нашите клиенти брзо се испорачуваат. Згора на тоа, тимот ги едуцира нашите клиенти за тоа како се користат нашите производи и обезбедува услуги за одржување на нашите клиенти. Нашиот тим се состои од поддршка за производство, IoT професионалци, и инженерски асистенти.

Тековни глобални еколошки предизвици

Тешко и сложено е да се конципираат трендовите на повеќето средини. Одржувањето на проверка во реално време на околината на луѓето сега е полесно со воведувањето на стратегии за паметно управување и нова ера на технологија. Некои од актуелните глобални еколошки трендови и предизвици на IoT во животната средина се;

Водна криза

Повеќето земји се соочуваат со предизвици во управувањето, зачувување, и дистрибуција на водата и нејзините ресурси. Да биде работата уште полоша, бројките за ова прашање рапидно се зголемуваат. IoT може да помогне во решавањето на ова прашање преку олеснување на паметното управување со водните екосистеми. Ова може да се постигне со нудење поголемо разбирање за потребите и снабдувањето со вода.

Земјоделски грижи

Повеќето земјоделци во земјоделскиот сектор се соочуваат со проблеми како што се промени во исхраната, брз раст на населението, несоодветни ресурси, и климатските промени. Овие прашања постојано се покажаа како постојани предизвици за земјоделците кои се подготвени да произведуваат повеќе со помали трошоци за производство. Предизвикувачки е да се менаџираат овие блокади на патиштата без соодветно следење и правилна прогноза.

Управување со отпад

Управувањето со отпадот е актуелен глобален предизвик кој влијае на општото здравје на едно општество. Повеќето влади и даватели на услуги за управување со отпад ги следат традиционалните методи за собирање и отстранување на отпадот. Овие методи се неизбежно неефикасни и бараат ресурси.

Промени во климата

Едно од најзаканувачките глобални прашања со кои моментално се соочува во мониторингот на животната средина се климатските промени. Ова се должи на неуспехот ефикасно да се реагира на проблемот во вистинско време. Иако можеби изгледа како да се прави помалку за да се заштити околината, повеќето организации инкорпорираат IoT за да ги минимизираат негативните ефекти од климатските промени.

Зошто LPWAN за IoT еколошки сензори

Технологијата LPWAN е совршено прилагодена за следење на околината. Тоа е затоа што лесно може да пренесува мали бајти податоци преку долг дострел и да ги поврзе уредите за кои е потребно да бидат на терен подолго време. Одредени IoT уреди како што се сензорите испраќаат само мали количини на податоци.

Некои од причините зошто треба да размислите за изборот на технологијата LPWAN за вашите решенија за следење на животната средина IoT се;

Долго траење на батеријата

LPWAN сензорите се идеални за распоредување во области каде што не е лесно да се проценат. Тие можат да останат непрекинати до крај 5 години бидејќи имаат одлично траење на батеријата.

Ниска цена

Сензорите со висока густина се од суштинско значење за откривање на се, од шумски пожари до квалитетот на воздухот. Купувањето LPWAN сензори е совршено решение за овој идеал.

Голем дострел

LPWAN системите може да се користат за собирање податоци од опсег на 500 метри до повеќе од 10 километри.

Способност за сателитски бекхаул

Лесно е да се спари безжичен систем со долг дострел со способноста за сателитски бекхаул, така што портата секогаш е поврзана со интернет. Ова овозможува лесно далечинско управување на портата, без грижа за тоа како ќе ги вратите податоците за следење.

Што да се земе предвид при изборот на мрежа за следење на животната средина на IoT

Bluetooth и Bluetooth со ниска енергија (СТАНА) обично се несоодветни за изведба на долги дострели; на тој начин, тие се лош избор за водење на IoT еколошки сензори. Освен тоа, Wi-Fi има долгорочни ограничувања за перформансите, а трошоците за поставување на инфраструктурата на Wi-Fi мрежата се поскапи.

Мрежестите топологии како ZigBee не можат да се користат за следење на животната средина на IoT бидејќи сензорите обично се шират широко еден од друг. Ова го прави предизвик да се добијат цврсти врски од точка до точка.

Од друга страна, мобилните M2M мрежи не можат да работат во повеќето рурални поставки без мобилни услуги. Згора на тоа, тие се прилично скапи, скапо за распоредување, и се гладни за моќ. При изборот на мрежа за IoT мониторинг на животната средина, идеалниот избор е ниска моќност, широка мрежа (LPWAN).

Како IoT ги намалува јаглеродните стапки во животната средина

IoT помогна во подобро поврзување, подобрена реакција, поголема механизација, и промени од канцелариски производи до услуги достапни за секого. Транзицијата кон засилена реакција на грижите за животната средина е можност за организациите да погледнат минатото на традиционалното управување со климата. Имплементацијата на нови решенија се случува на сите можни нивоа на организацијата. Комбинацијата на IoT и одржливост се случува на многу лица.
Поврзување на различни уреди и традиционални алатки, совладувајќи ја браунфилд пречката, и повторното поврзување на IoT се некои од најголемите предизвици што треба веднаш да се решат. Ова може да се постигне со внесување на несуштински решенија кои овозможуваат IoT како што се IoT платформите.