IoT апликации во
Паметен свет

Најдете доверлив партнер за вашите IoT проекти

Апликации за ИОТ

Интернет на нештата значи процес на вградување одредени технологии (Сензори, микропроцесори, итн) во предмети и уреди што ги прави попаметни, може да се поврзе на интернет или кој било друг протоколи за комуникациска технологија, и можат да снимаат податоци од нивната околина, комуницираат податоци меѓу себе, донесуваат одлуки и обработуваат податоци.

Податоците за здравствена состојба може да се следат и дијагнозата ќе биде попрецизна.

Ограничувањето на навигацијата во затворен простор ќе се реши со IoT технологијата.

Мониторинг на енергија

Со максимална искористеност ќе се заштеди енергија.

Ефикасноста ќе се подобри при лоцирање на вашето средство.

Вашиот живот може да биде попаметен со уредите што се носат.

Сензорите можат да се видат насекаде во светот на IoT.

Клучна движечка сила за IoT

Паметна малопродажба

Безжичното плаќање и маркетингот во близина ја зголемуваат продажбата.

Паметното управување со земјоделството може да поттикне подобри производи.

Паметен дом

Уредите на вашето домаќинство се автоматизираат и безбедноста може да се подобри.

Ефикасноста на транспортот и следењето на средствата се оптимизирани.

Цврстина/Спорт

Пионер во усвојувањето на безжичната технологија.

Што можеме да направиме за вашите IoT проекти?

Имаме неколку вебинари кои покриваат теми како Bluetooth, Нишка и Zigbee достапни на барање. Земете кафе и уживајте!

IoT Хардвер

IoT технологии

Интернет на нештата -
Паметна слика за вашите уреди?

Дали некогаш сте се запрашале зошто вашиот телефон се нарекува паметен телефон?
Тогаш одговорот е веднаш до очигледното. Вие едноставно „направете ги вашите уреди паметни“
Сите овие се едноставно можни поради апликацијата Интернет на нештата.
Пред да научите што е апликацијата Интернет на нештата. И, како можете да го натерате вашиот фрижидер не само да ги одржува работите ладни туку, исто така ве информира или дури контактирајте го најблискиот трговски центар до вас за да го наполните сокот од портокал што речиси ви го снема.. Мора да знаете повеќе за тоа колку е неверојатна апликацијата Интернет на нештата, и како може да се користи.

Што се IoT апликации?

Апликациите за IoT се дизајнирани софтвери што служи како интерфејс мост преку кој корисникот и IoT сензорите можат да комуницираат. Тоа е, Апликациите за IoT го формираат интерфејсот преку кој можете да комуницирате со податоците снимени од IoT сензорите на облак-серверот.

IoT апликациите се кодирани со алгоритми со кои ги анализираат податоците снимени од различните IoT сензори, обработете ги тие податоци, и да ги претстави во читливо, човечки јазик и статистика преку контролните табли на телефоните, лаптопи, или компјутерски екрани. Корисникот е, затоа, способни да комуницираат со информациите обезбедени од сензорите како што се, извештаи за напредокот, Инвентар на ресурси, планови за услуги, итн. по што потоа можете да одговорите соодветно.

Апликациите за IoT се познати и како интелигентни апликации - исто така наречени (SaaS) Апликации „Софтвер како услуга“––бидејќи тие даваат инструкции за компјутер/мобилен––слично на вашите секојдневни функции на апликации–– за прикажување податоци снимени со сензор. Покрај тоа, Апликациите за IoT, исто така, помагаат во комуникацијата на податоци помеѓу IoT уредите.

Придобивки

 1. Ви го олеснува животот

Идеите за апликации за IoT, како што се апликациите за паметни домови на IoT, едноставно ви го олеснуваат животот. И двете во вашиот дом, работното место, или индустрија. Земете, на пример, се будите од сон со звукот на алармот. Вашиот аларм автоматски се поврзува со вашиот производител на кафе. Значи, Веднаш ќе згасне, кафето почнете да се вари. Допрете го вашиот рачен часовник (кој е поврзан со вашиот будилник и исклучете го). Завесите ги прилагодувате со кликнување на телефонот. Кога ќе стигнете до вашето работно место. Само го проверувате системот на облак за да откриете дека речиси ви недостасуваат некои производствени материјали. Но, облак-серверот веќе автоматски го известил вашиот добавувач и тие во моментов се на пат со производите. Животот би се чувствувал премногу добро за да биде вистинит.

 1. Ја зголемува оперативната продуктивност

Со имплементација на IoT, сите процеси стануваат технолошки. Ова ги намалува шансите за грешки генерирани од човекот и на тој начин, ја подобрува продуктивноста.

 1. Ги намалува трошоците и заштедува енергија (Тоа е рентабилно)

Апликацијата за IoT што следи од паметните машини и уреди ќе ги намали трошоците што треба да ги платите (ангажирање на персонал или подадена рака) или рачно да ги извршувате таквите функции. На пр. Ако вашата дренажа е IoT оптимизирана за автоматски да активира поплава за да се исчисти кога ќе се затнат до одредено ниво. Нема да морате да трошите за периодично ангажирање водоводџија за да го расчистите.

Други придобивки

 • Ја подобрува и оптимизира комуникацијата (Ангажирање на клиентите и откривање проблеми)
 • Тоа е еколошки.

Што е развој на IoT апликација?

Развојот на IoT апликации е едноставно создавање на овие софтверски апликации (IoT апликации) за IoT уреди. Инженерството на апликации за IoT уреди е она што се нарекува „развој на IoT апликации“. Со своите различни предности како што се;

 • Глобална комуникација меѓу луѓето.
 • Можете лесно да пристапите до IoT информации складирани на облак од кој било уред и локација.
 • Речиси целосно елиминирајте ја потребата за неквалификувана работна сила.
 • Повратните информации од клиентите се исто така брзи, ова им овозможува на производителите побрзо да ги задоволат барањата на своите клиенти.

Овие предности му даваат на софтверот IoT широк опсег на апликации во различни сектори на општеството како што се IoT индустриските апликации, IoT апликации во земјоделството, Апликации за паметен град на IoT, IoT апликации во здравството, и многу други примери за апликација за IoT.

За да се обезбеди добра апликација за IoT уредите, има чекори што треба да се преземат во текот на развојот на апликацијата IoT, овие се;

 • Избор на соодветна IoT платформа во зависност од вашата целна публика.
 • Избор на хардвер кој ќе ја формира основата на вашиот софтвер за IoT.
 • Обезбедувањето приспособливост овозможува вашата IoT апликација да расте автоматски заедно со зголемувањето на корисниците.
 • Осигурајте се дека и хардверот и софтверот можат да работат со мала латентност.
 • И многу важно е да се осигура дека има соодветна безбедност на апликацијата.

Како се распоредуваат IoT апликациите?

Бројните функции на IoT апликациите од интерфејс помеѓу корисникот и IoT сензорите до нивната улога во комуникацијата на податоци меѓу уредите ги прават речиси незаменливи во IoT конекциите.

Еве неколку вообичаени IoT апликации и функциите што ги извршуваат:

Постојано следете ги производите и машините & уреди; ова ги оптимизира производните процеси и ефективноста.

Постојаното следење на машините, уреди, а производите во секој производствен процес е од суштинско значење за оптимизирање на производните процеси. Набљудувањето на машините ви помага да откриете секаков вид на присутен проблем или дефект и на тој начин, одговори навреме. Исто така, постојаното следење на производите ќе ви овозможи да ги следите достапните производи, квалитетот на производите и воопшто, ако и машините и производите работат во својата оптимална состојба.

Подобро следете ги вашите физички средства со надградба на нивната безбедност

Вашите физички средства може да бидат украдени и насочени кон други несериозни цели доколку не се следат соодветно. Затоа, Следењето и следењето на IoT на физичките средства на вашиот бизнис ве прави да знаете точно каде се наоѓаат во секое време.

Користете употреба на сензорски нараквици, детектор за движење, или други IoT сензори за носење за следење на човековото здравје и условите на животната средина

Ако вашиот бизнис вклучува распоредување на вашиот персонал во екстремни еколошки услови. Можете лесно да го следите статусот на нивното здравје, а исто така и условите на животната средина преку некои сензори за IoT здравствени уреди кои можат да се носат или како нараквица, или ѓердан, или дури и проголтана како паметна пилула. Со ова, тие можат далечински да се следат од која било локација.

Подобрете ја вашата сегашна деловна техника со IoT апликации

Главната цел на користењето IoT треба да биде подобрување на ефикасноста на вашата сегашна деловна состојба. На пр. Во здравствениот бизнис (болница или клиника), можете да го следите бројот и состојбата на распоредените амбулантни возила и нивната моментална локација со користење на IoT GPS (Глобален систем за позиционирање). Преку кои можете лесно да ги насочите и да го подобрите нивното навремено пристигнување.

Реформирајте го вашиот деловен процес

Апликациите за IoT го трансформираат вашиот бизнис во повеќе технолошки ориентиран бизнис кој треба да го реформира целиот ваш деловен процес. Способноста на различните машини и уреди да комуницираат податоци меѓу себе треба да го направи процесот на донесување одлуки, издавање на производот, и ангажман на клиентите, накратко, попривлечно и поефикасно.

Кои индустрии можат да имаат корист од IoT?

IoT во различни индустриски полиња може да доведе до генерирање на бројни важни придобивки.

IIoT (Индустриски Интернет на нештата) ги следи и оптимизира индустриските процеси преку употреба и имплементација на автоматизирани сензори и IoT технологии, оперативни мрежи. Ова ги следи различните индустриски процеси, го оптимизира складирањето на податоци, и обезбедува сигурност на средствата и ресурсите при други функции.

Некои од различните индустрии кои можат да имаат корист од IoT вклучуваат:

Преработувачка индустрија

Машините што се користат во производството на стоки во која било производствена индустрија може да се имплементираат со IoT. Машините со овозможен IoT за производство – се познати и како паметни машини вклучени во производството, преработка на производи, и пакување – – можат ефективно да комуницираат податоци еден со друг за време на производниот процес. Нивните процеси и функции се со тоа автоматизирани. И со новата дигитализирана контрола. Тие лесно можат, изврши побрзо, проверете или скенирајте и евентуално поправете го секое претпродукција, во производство, и постпродукциски грешки. Тие, исто така, можат да го одредат и проценат точната статистичка вредност на бројот на производи за кои достапните ресурси би биле доволни за производство. IIoT затоа, го зголемува квалитетот на производот и навремената испорака на производот, зголемување на задоволството на клиентите.

Земјоделството

Апликациите за IoT во земјоделската индустрија ги даваат следните придобивки:

 • Можете да ги оптимизирате вашите земјоделски техники, намалување на ризиците вклучени во земјоделството, донесуваат подобри и информирани одлуки при садењето (со заклучување кога и кога да не се сади), и воопшто, направи вашиот земјоделски (земјоделството) активноста е многу попродуктивна преку паметна употреба на следните податоци кои може да се добијат преку апликацијата IoT со што се намалуваат трошоците, енергија, и трошење додека во исто време активно се зголемува ефикасноста. Тие вклучуваат:
 • Точно собирање на врнежи, атмосферска влажност, и одредени својства на почвата – температура на почвата и содржина на влага.––
 • Одредување на брзината на ветерот и потенцијалниот ризик од наезда на почва и штетници
 • Одредување на точната количина на количество ѓубриво што би било оптимално за ѓубрење на одредена почва. Да се ​​засади.
 • Контрола на системот за прскање за наводнување од далечина
 • Во одгледувањето риби, бројот на риби во езерцето, како и нивната состојба на исхрана, може да се процени со користење на IoT и вештачка интелигенција.

Морска индустрија

Некои јахти и чамци остануваат напуштени во поголемиот дел од годината. Освен кога се потребни за забавни крстарења. Овие типови чамци може да бидат подложени на деградација во траењето на батеријата, корозија на одредени делови, вкочанетост во нивните мотори, и други видови на деградација предизвикана од напуштање. За да се спречи тоа да се случи. Бродовите и забавните бродови може да се вградат со технологиите на IoT (микро-електроника и сензори и уреди со долг век на траење). Ова помага да се следи бродот во текот на целата година. Состојбата на бродот потоа периодично се известува на корисникот преку кориснички интерфејс (IoT апликација) прикажан на контролната табла.

Здравствена индустрија

IoT апликациите во здравствената индустрија видоа:

 • Развојот на технологии за слушни помагала за поддршка на лицата со оштетен слух
 • Развојот на паметни душеци за корекција и следење на држењето на спиењето.
 • Далечинско тестирање и следење на здравјето на пациентот - температурата, Пулс, ЕКГ, Ниво на гликоза во крвта – – со нараквици со IoT сензор итн.
 • HIoT го овозможи когнитивното пресметување. Тоа е развој на паметни сензори кои можат да ги снимаат и анализираат податоците на пациентот во симулација на човечкиот мозок.

IoT уреди

Речиси сè може да биде IoT уред. Во најосновното објаснување, IoT уред е секој уред што може да комуницира податоци. Или дури може да кажете дека IoT уред е секој уред што може да пристапи на интернет.

Што го прави уредот овозможен за IoT?

Уредот се смета за IoT уред ако:

 • Опремен е со технологии, како што се сензорите, синхронизирано со апликација или софтвер што му овозможува да насети (и евиденција), анализира, и да комуницираат информации (податоци) со друг уред или други уреди – обично во интеракција со облак систем – преку одредена мрежа во интеракција (Bluetooth, Wi-Fi, итн)
 • Тој е вграден или внатрешно вграден со технологија која му овозможува да се поврзе со интернет на кој било начин.

Примарното својство на уредите за Интернет на нештата е да можат да комуницираат податоци со други уреди преку одредена мрежа.

Уредите за Интернет на нештата се едноставно попаметни секојдневни уреди. Кои поради одредени технолошки подобрувања се способни да прават и други работи покрај нивната секојдневна функција. На пр. Вашиот традиционален фрижидер кој ги додава неговите нормални функции за ладење може да направи попис на неговата содржина и автоматски да нарача од најблиската самопослуга кога ви е при крај.

Дали знаете дека експертите проценуваат а 30.7% годишна инсталација на IoT уред?

Покрај тоа, против глобалната човечка популација од 8-10 милијарди, има над 19 милијарди IoT уреди ова е еднакво на просечно повеќе од 2 IoT уреди на едно лице. Доколку проценката го земе предвид 1 милијарда човечка популација која не е писмена на интернет. Таа бројка вртоглаво би пораснала.

Што е индустриски IoT?

Интернетот на нештата може да се примени во широк опсег на полиња. И, Индустрискиот IoT едноставно значи оптимизација на индустриските процеси со и имплементација на IoT сензори и уреди, Технологии (Инструментација, облак системска платформа), и Комуникација во индустриските процеси.

Различните видови на индустрии – – Мода, производство/производство, Земјоделството, Здравствената заштита – се трансформираа со апликации за IoT во реално време.

IoT апликација во индустрии има донесено машина на машина (М2М) комуникација. Одредени гаџети или сензори се вградени во инаку нормални машини и опрема, и тие се синхронизирани со IoT апликации и софтвер. Обезбедени се и облак систем и мрежен протокол преку кои можат да складираат податоци, поврзете се безжично, и соодветно да комуницираат еден со друг. Ова ги прави овозможени за IoT и можете да ги наречете како Паметни уреди. Замислете да можете да го контролирате системот за наводнување на вашата фарма со притискање на копче на вашиот паметен телефон. Или вашата машина за шиење лесно може да открие кога конецот се сече и автоматски се фиксира во друга нишка. Или уште подобро, работи сама по себе, па дури и ви предлага, нови дизајнерски идеи.

Како што вели популарната поговорка „без стрес“ Но, Индустриските апликации за IoT го земаат тоа на ниво. „0% стрес, 100% ефикасност.'

Апликации за Интернет на нештата, генерално, придонесоа неизмерно за развојот на светот во целина, вклучително и, животот, работа, индустријата, итн.

Историја на апликацијата IoT

Првото забележително спомнување на апликацијата IoT беше во раните 1980-ти. Која виде еден вид паметна модификација на автомат на Кока-Кола. Автоматот беше лоциран и конфигуриран на Универзитетот Карнеги Мелон за да ја открие и почувствува температурата на пијалоците штотуку натоварени во него.. Потоа известува дека пијалоците се „ладни“ или „не ладни“. Оваа иновативна пресвртница го означи почетокот на паметните уреди, да може да насети, анализираат и известуваат податоци.

Карактеристиката за комуникација од уред до уред на апликацијата IoT собра погон во 90-тите од колективниот напор и истражување на значајни личности како Бил Џој, Реза Раџи, Марк Вајзер, и други.

Концептуалната идеја што го сочинува „Интернет на нештата.“ беше генерирана во а 1985, Говор на годишен законодавен конгрес на Питер Т. Луис но, Терминот „Интернет на нештата“ - првично „Интернет за нештата“ - самиот беше формиран од Кевин Ештон. Кевин Ештон размислуваше за идентификација на радио фреквенција (РФИД) како главна движечка IoT комуникациска технологија.

Трендови и карактеристики

Најзначајната Тренд поврзана со апликациите „Интернет на нештата“ е неговата воодушевувачка експлозивна статистика за раст. :

 • 7% годишна стапка на раст
 • Во текот на 25 милијарди уреди за Интернет на нештата (Јуни 2021)
 • $5 трилиони пазарна вредност

Во прилог на овие импресивни статистики, IoT имаат широк опсег на апликации. Вклучувајќи; здравствена грижа, земјоделството, итн. Ова портфолио со голем опсег беше овозможено преку некои клучни карактеристики на IoT.

Од кои некои вклучуваат:

 • Интелигенција
 • Архитектура
 • Комплексност
 • Размислувања за големината

Интелигенција

IoT уредите се означени како паметни уреди поради нивната способност да читаат и чувствуваат податоци, анализирајте ги снимените податоци, и прикажете го за корисникот. Чувствителноста на апликацијата на IoT на различни нивоа на интелигенција е најважна за да се постигне ова. Напредните алгоритми за машинско учење и други методи и форми на софистицирана интелигенција и сензорски единици се имплементирани за побрзо подобрување, поинтелигентен, и подобро донесување одлуки и анализа на секое ниво на интелигенција на IoT ––IoT уреди, Пресметување на облак сервер, Работни јазли--.

Архитектура

Архитектурата на Интернет на нештата е прилично јасна. И, е составен од долу наведените слоеви:

 • IoT уреди: IoT уредите се уреди кои се опремени со сензори, актуатори, а исто така и одредени протоколи за поврзување со комуникациска технологија како Bluetooth, Wi-Fi, итн. IoT уредите чувствуваат и снимаат податоци. Потоа го доставува преку одреден протокол за комуникација до Edge Gateway.
 • Edge јазли или Gateway: е составен од систем на акумулирани сензори. Ги обработува информациите доставени од IoT уредите и ги складира податоците во облак-серверот. Edge Gateway обично го прави ова со помош на центар за настани или одредени аналитички компјутерски технологии.
 • Систем на облак или слој на сервер: Облак системот е центар за складирање на податоци. Може директно да комуницира и со IoT уредите и со Edge јазлите. Облак системот содржи софтвер кој потоа може да ги прикаже анализираните информации во форма на контролна табла преку кориснички интерфејс (IoT апликација)

Комплексност

IoT генерално се нарекува сложен процес. Од системи и потсистеми вклучени во ангажирање на автономно одлучување до сложени алгоритамски циклуси за комуникација на податоци и одржување на безбедноста и интегритетот на податоците на облакот, системот е огромен.

Разгледување на големината

Секоја типична конекција на Интернет на нештата може ефективно да прими колку 100 трилиони уреди и како и ефикасно следење на сите. Вкупниот број на IoT уреди или уреди со овозможен Интернет е малку над 80 милиони. Што треба да се удвои доволно брзо за неколку години.

Политика и граѓански ангажман

Обезбедените IoT уреди можат да овозможат контрола на корисникот и други интероперабилни канали, научници, некои учени поединци, и одредени активисти мислеа дека е можно да се оптимизира IoT за да се создадат нови начини за решавање на јавните пратки.

Според академскиот труд на Филип Н. Хауард. Во кој тој објасни како политичкиот живот како што го знаеме може драматично да се трансформира со едноставно примена на IoT во граѓански ангажман. Тој понатаму изјави дека за да се постигне ова мора да се направи следново:

 • Податоците од сензорите на поврзаните IoT уреди треба да можат да вклучуваат пристапна компилација или прикажување на „крајните корисници“.
 • Вие како граѓанин треба поединечно да ви биде дозволено да ја ажурирате листата на корисници со нови организации.

Сите граѓански групи на располагање треба да формулираат лични стратегии за IoT со кои можат ефективно да ги користат податоците и активно да ја ангажираат јавноста.

Владина регулатива за IoT

За да се појави IoT врска од секаков вид. Мора да има комуникација на податоци. Тоа се подразбира. Ефективноста на IoT конекцијата зависи од тоа колку лесно складирањето и анализата на тие конкретни податоци се достапни. Ова е причината зошто важноста на системот на Cloud сервер не може да се пренагласи.

Како одговор на овие потреби, низ целиот свет се појавија разни компании за хостирање облак кои се специјализирани за складирање податоци од различни IoT партии на нивните облак системи. За жал, ова ги изложува корисниците на безбедносни ризици од потенцијално протекување на информации или злоупотреба на податоци. Затоа, да ги заштитат своите граѓани и државјани, Владите на различни геополитички региони усвоија некои закони за приватност и собирање податоци во закон. Иако точните специфики на овие закони се разликуваат од регион до регион, но, во сите има слични елементи.

Владината регулатива за IoT би можела да опфати:

Собраните податоци мора да бидат обезбедени: IoT Cloud Storage Company е единствено и ќе биде одговорна за собраните податоци. Затоа, тие треба да обезбедат дека сите собрани податоци за IoT мора да бидат соодветно обезбедени и дека секоја фаза на обработка и складирање на податоците е соодветно шифрирана со најсовремени безбедносни системи.

Податоците мора да се добијат само преку согласност: IoT Cloud Storage Company мора да биде целосно транспарентна за точниот тип на IoT податоци на корисникот што се складираат. Затоа, само податоци 100% одобрени од корисникот може да се складираат.

Собраните податоци мора да бидат токму она што е потребно: IoT Cloud Storage Company не смее да собира повеќе кориснички податоци отколку што е потребно за оптимално функционирање на IoT конекцијата. Во ситуација кога се собира повеќе отколку што е потребно. Станува кривично дело казниво со закон.

Видови на IoT безжична технологија

Протоколот за комуникација на податоци за Интернет на нештата е воспоставен со различни технологии за безжична комуникација. Сите со нивните специфични добрите и лошите страни.

Некои типови на IoT Wireless технологија се:

Bluetooth и BLE

 • Дефинира протокол за комуникација на податоци на кратко растојание.
 • Комуникација на податоци преку BLE (Bluetooth со мала енергија) е поврзан со мала потрошувачка на енергија.
 • Може да се вгради во широк опсег на IoT уреди како што се паметните телефони (главен центар за пренос на податоци-облак), паметни здравствени уреди за носење (сензори за отчукувањата на срцето, помагала за слушање, коректор на држење на телото, итн), паметни градски IoT апликации, итн.
 • Поддржува лесна комуникација со податоци помеѓу IoT уредите и облак-серверот, и оттука, ја подобрува оптималното поврзување со IoT.

Зигби

 • Дефинира ан IEEE 802.15.4 безжичен стандарден IoT протокол за комуникација со податоци на кратко растојание (помалку од 100 м), со мала моќност.
 • Топологијата на протоколот за поврзување Zigbee често вклучува повеќе сензорски јазли
 • Поддржува пренос на големо оптоварување на податоци (во споредба со BLE и LPWAN).
 • Комуникацијата со податоци е поврзана со голема потрошувачка на енергија.
 • Не е погоден за IoT уреди и апликации со долг дострел.

Мобилни мрежи (3G / 4G / 5G)

 • Различни телекомуникациски услуги базирани на потрошувачи обезбедуваат мобилни мрежи за паметни телефони, лаптопи, итн.
 • Мобилните мрежи доаѓаат во различни квалитети на поврзување, протоколи за комуникација на податоци 3G, 4Г, 5Г (од најниско до највисоко).
 • Нивните услуги обично се со висока цена.
 • Несоодветни за едноставни IoT уреди на батерии.
 • Мобилната мрежа 5G го дефинира протоколот за комуникација со мобилната мрежа со најголема брзина и највисоко оптоварување податоци.
 • 5G е исто така иднината за примена во многу области како што е здравството, апликации за паметен град.

Животен циклус на IoT

Распоредување: Животниот циклус на IoT-уредот започнува од моментот кога ќе се распореди (тоа е, вградени со сензори, микропроцесори, актуатори, синхронизирано со IoT апликација или софтвер, комуникациска мрежа, и облак систем, итн), и доделување и код за идентификација.

Монитор: Распоредениот IoT уред тогаш, ја следи личноста, или параметри, или што и да е IoT што го дефинира уредот. Уредот за возврат се следи од главниот контролен систем и неговите движења се следат.

Сервис: Потоа, IoT-уредот делува во служба со извршување на својата функција со сензорирање и снимање на податоци и складирање на облак систем.

Управува: Уредот потоа ги комуницира добиените податоци од облак-серверот со други IoT уреди преку воспоставен мрежен протокол. Да ги анализирате податоците со помош на IoT апликација и да дојдете до корисни резултати.

Ажурирање: Ќе треба да вршите периодични ажурирања на IoT уредот бидејќи производителите секогаш објавуваат нови надградби со секој технолошки напредок. IoT-уредот исто така го ажурира корисникот преку IoT Application како кориснички-сензорски интерфејс на сензорите и корисниците на одлуките, информации, и добиени податоци.

Откажување: Бидејќи ништо не трае вечно, вашиот IoT уред ќе треба да биде деактивиран еден ден.

Предизвиците на Интернет на нештата (IoT) апликација

Придобивките што ги обезбедува IoT се огромни и верувам, сосема очигледно, но, заедно со огромните предности што ги носи, тоа е придружено со различни предизвици, од кои некои се наведени подолу;

Безбедност и приватност

Ова е веројатно најгорливиот проблем со кој се соочува IoT. Поради потребата IoT да биде поврзан на интернет, им дава на сајбер криминалците начин да пристапат до информации и да вршат други перверзни дејствија користејќи ги уредите IoT како средства за да добијат пристап. Слабата безбедност што ја обезбедуваат вознемирувачки голем процент од производителите на уреди не помага ништо за ситуацијата.

Со соодветни превентивни мерки, можно е ако не се елиминира овој проблем, барем намалете го до одреден степен. Во таа смисла, Приватноста е за жал поинаква. Неизбежно е со количината на IoT уреди потенцијално достапни информации, приватноста ќе се намали.

Споделување и управување со податоци

Проблемот со споделување податоци се состои од многу различни прашања кои можат да влијаат на примената на IoT. Тие вклучуваат;

 • Огромниот и постојано зголемен раст на податоците во изминатите години.
 • Намалување на латентноста на податоците помеѓу интеракциите на машината со машината предизвикана од растот на податоците.
 • Постојано растечка техничност во споделувањето податоци меѓу повеќе уреди.

Инфраструктура

Тоа треба да го знаете од сега, инфраструктурата способна ефективно да ракува со такви огромни податоци на глобално ниво сè уште не е широко достапна.

Како работат IoT уредите?

Работните механизми и методологијата на уредите за ИОТ се прилично едноставни во теорија. IoT уредите се поврзани на локална мрежа, користејќи ги сензорите со кои се опремени, тие собираат податоци од нивната физичка околина, и овие податоци потоа се пренесуваат на облак сервери преку употреба на интернет или воспоставен протокол за пренос на податоци.

Понатаму, податоците складирани во облак серверот потоа се анализираат од апликацијата IoT и се обезбедуваат преку кориснички интерфејс во форма на контролна табла на компјутер или таблет до крајниот корисник.

Крајниот корисник може, за возврат, одговорете на овие информации и комуницирајте со податоци до облак серверот кој пак ги пренесува информациите до IoT уредите.

Поголемиот дел од оваа операција се изведува во реално време; преносот на информации е двонасочна комуникација која помага во управувањето со IoT уредите. Различни компоненти го сочинуваат IoT, сите мора да бидат присутни за да се обезбеди непречено функционирање на уредите, тие вклучуваат; IoT уредот, локална мрежа, интернет, и back-end сервери.

Која е судбината на податоците стекнати со IoT?

Процесот низ кој поминуваат податоците откако ќе се соберат од IoT уредите може да се подели на фази;

Прво, добиените податоци ќе бидат испратени до главната апликација за да бидат испратени или консумирани. Ова може да се случи во реално време, или може да се испрати во серии. Делумно е и комуникацијата со податоци, во зависност од типот на уредот, мрежата и потрошувачката на енергија, итн.

Следно е складирањето на податоци, во зависност од тоа дали податоците се земаат во серии или во реално време, податоците се правилно складирани користејќи системи за бази на податоци како што е Касандра. Поседува јазли кои можат да се справат со трансакциите додека доаѓаат, па дури и ако некој јазол е изгубен поради една или друга причина, остатокот од кластерот може да продолжи да обработува податоци без да биде засегнат, осигурувајќи дека нема да се изгубат податоци со текот на времето

И на крај, анализа на зачуваните податоци, податоците што се складирани со текот на времето ќе бидат подредени, да барате трендови, кои се одвиваат со текот на времето.

Може ли IoT да функционира без интернет конекција?

Со интернетот во самото негово име, IoT (интернет на нештата), лесно може да се заклучи дека би требало да биде невозможно да работи без конекција на интернет но, ова е само делумно точно. IoT системите се паметни гаџети кои можат да го набљудуваат физичкиот свет, собирање корисни информации од неговата околина, кои и помагаат при одлучувањето. И за ова, потребна е комуникација.

IoT уредите можат да функционираат без користење на интернет, преку поврзување со други гаџети за формирање локална мрежа, кои можат да се користат за автоматизирање на одредени задачи. Може да се комуницира со користење на директни команди или со промена на неговата конфигурација, но невозможно е да се пристапи до него од далечина. За далечински пристап до системот, ќе биде потребен интернет.

Методи што би можеле да се преземат за да се спречат уредите и системите на IoT

Примената на IoT е насекаде, како IoT апликациите во паметните домови, или IoT апликации во здравството и индустриите. Со удобноста што ја носи IoT, носи и безбедносни ризици што може да доведат до компромитирање на вашите податоци. Ова се должи на слабите барања за лозинки за овие уреди, или ограничувања на ресурси, што го олеснува таргетирањето на сајбер-криминалците. Сепак, постојат начини да се осигурате дека можете да уживате во придобивките од IoT, притоа минимизирајќи ги безбедносните ризици, како;

 • Уверете се дека вашиот рутер и уреди се сменети од стандардните лозинки, и на секој им се дадени нови и единствени лозинки.
 • Важно е постојано да го ажурирате уредот, бидејќи можеше да се направат безбедносни закрпи кои дополнително ја зајакнуваат безбедноста на уредот.
 • Внимавајте да не поврзувате чувствителни/важни сметки за е-пошта со уредот, ако е потребна е-пошта, тогаш може лично да се создаде друг, а особено само за уредот.
 • Ова важи и за сите кредитни и дебитни картички, императив е да имате посебни картички за овие уреди доколку е потребно.

Постојат дополнителни мерки кои би можеле да се преземат за да се заштитат самите уреди, како;

 • Спроведување на специјална безбедност на IoT за време на фазата на дизајнирање на уредите.
 • Употреба на PKI и дигитални сертификати, PKI користи асиметричен криптосистем со два клучеви што го олеснува шифрирањето и дешифрирањето на приватните пораки и интеракциите со употреба на дигитални сертификати
 • Исто така, употребата на мрежни хартии од вредност и API (Интерфејс за апликативна програма) масовно придонесуваат за заштита на уредите за IoT.

Ттој однос помеѓу IoT и AI

IoT се состои од уреди како што се автомобили, апарати за домаќинство, Електронски Уреди, сензори, итн. кои се меѓусебно поврзани на таков начин што можат да комуницираат меѓу себе и со надворешната средина, собирање корисни податоци од околината. Додека вештачката интелигенција е уред опремен со способност да ги имитира когнитивните функции на човечките суштества, реагирајќи на движењата на таков начин што до тој момент станува несвесен. Таа постојано се развива, постојано менувајќи ги своите перформанси од минатите дејства, т.е.. може да научи.

Овие две работи можат да стојат сами, иако тие се најефективни кога се синхронизираат и работат заедно. Со способноста на IoT да собира податоци од својата физичка околина, вештачката интелигенција може да ги користи овие податоци; учи од него, и дополнително подобрување на перформансите на IoT уредите. Со својата неверојатна сила на пресметување во облак, вештачката интелигенција може да научи, размислувај и реагирај како човек, помагање на машините да постигнат ефикасност без човечки грешки.

Зголемената популарност на IoT и AI

Има зголемување на употребата на IoT и AI поради огромните придобивки што ги обезбедуваат, сега има многу индустриски апликации на IoT и AI. Различни апликации на IoT и AI може да се најдат во здравството, индустрии, па дури и земјоделството. Некои од различните придобивки што треба да доведат до зголемување на побарувачката за IoT и AI вклучуваат;

 • Елиминација на скапи непланирани прекини со предвидувачката способност на вештачката интелигенција. AI овозможува IoT да ги следи функциите на индустриската опрема, овозможувајќи ефективни процедури за одржување и оттука, обезбеди непречено функционирање на овие машини.
 • Помага во секојдневниот живот, како што се апликациите на автомобили како што е Tesla, самоуправувачки автомобил кој ги минимизира ризиците од сообраќајни несреќи, преку следење на различни состојби на патиштата, и со секое патување, стануваат попаметни.
 • Роботите во производството користат IoT и AI за да ја подобрат ефикасноста во производството.

Употребата на AI и IoT може да се најде и во здравството, паметни домови, и други аспекти на економијата. Тие отвораат нови перспективи, овозможувајќи нови технологии кои можат дополнително да го подобрат животниот стандард, а истовремено да ги намалат ризиците и трошоците.

Што се Business IoT и IIoT и како се разликуваат?

IIoT, индустрискиот интернет на нештата, тоа значи индустриска IoT апликација. Се фокусира на употребата на интелигентни уреди во комуникацијата, анализирајќи, и собирање податоци во реално време. IoT од друга страна се занимава со трансформација на глупавите уреди без можности за обработка во попаметни уреди со свои компјутерски уреди, кои се поврзани преку интернет.

Постојат неколку придобивки што IIoT ги обезбедува за бизнисот, како што е управувањето со ризик, подобрување на производствените способности, итн. користи критична опрема и уреди поврзани преку мрежа, да управуваат со важни операции. Ова му дава на IIoT почувствителна употреба. Тој е за разлика од IoT кој се користи за поопшти функции и обично се користи во мал обем. Употребата на IIOT е ограничена на индустриски и деловни апликации и работи во многу поголем обем.

Појаснување на IoT од IoE, М2М, и други

Терминот IoT е како што дојдовме до знаење, широко прифатен во однос на големата мрежа на меѓусебно поврзани уреди кои работат во реално време, но треба да се напомене дека IoT не е единствениот термин кој се однесува на овој концепт на вмрежување. Има и друго, иако помалку познати термини кои се користат за да се опише ова, тие вклучуваат:

М2М: се однесува на комуникацијата од машина до машина и е широко користен во телекомуникацискиот сектор. Се користи повеќе од една деценија и првично беше комуникација еден-на-еден, поврзување на само една машина со друга машина, но со зголемувањето на технологијата, ова постепено се промени.

IIOT: Ова, како што е наведено погоре, е подгрупа на IoT што се фокусира на индустриско поврзување. Индустрискиот Интернет на нештата оди подалеку од M2M поврзувајќи ги не само машините едни со други, туку, луѓето исто така.

Веб на нештата: Во споредба со IoT е со помалку широк опсег. Тој се фокусира исклучиво на софтверската архитектура и не ги вклучува физичките делови на врската.

IoE: (Интернет на сè) Ова е термин што е ново предложен. Таа има за цел да го вклучи секој тип на врска што може да се замисли, иако самиот концепт сè уште е прилично нејасен. Но штом се реализира, тоа треба да биде концепт со најголем дострел од сите.

Сè уште има други помали концепти како што е самиот интернет, индустријата 4.0.

Треба да се напомене дека M2M и IIoT се двете подмножества на пошироко познатиот IoT.

Важноста на 5G за IoT

5G нуди можност за поврзување огромно количество 5G уреди на многу мала област; ова имплицира дека би било можно да се вклопат повеќе сензори во помала област. IoT уредите користат широк спектар на методи за споделување и собирање податоци и за меѓусебна комуникација, почнувајќи од стандардниот WI-FI до употребата на Bluetooth или дури и етернет, не сите од нив се ефикасни и некои можат да пренесат само мала количина на податоци во мала област. Ова доведе до тоа луѓето да бараат постандардно средство за комуникација помеѓу IoT уредите, а една од опциите што повеќе би се користела во наредните години ќе биде 5G.

Огромниот капацитет на 5G уредите ќе овозможи повеќе сензори на помала површина, и ќе овозможи поврзување на повеќе IoT уреди со лични мобилни телефони.

Оваа врска ќе овозможи:

 • Полесна контрола на IoT уредите од далечина, користејќи ја апликацијата пронајдена на мобилните телефони.
 • Тоа би овозможило и обработка на податоци на уредот.
 • само корисни информации се испраќаат назад во облакот, што би можело во голема мера да ги намали трошоците.

Сето ова ќе биде имплементирано во иднина бидејќи ќе се развиваат понапредни 5G уреди.

Во текот на следните години, несомнено е зголемено зголемување на употребата на 5G за IoT проекти. Примери за овие IoT апликации вклучуваат употреба на камери за надзор, меѓусебно поврзани автомобили, и уште повеќе. Иако 5G нуди широк спектар на нови перспективи за IoT, и ќе има сигурно зголемување на IoT уредите, повеќето можеби не се поврзани со 5G туку со 4G.

Карактеристики на IoT

Ова се важните фактори врз кои тој делува и тие вклучуваат;

 • Поврзување; се однесува на правилното поврзување на сите работи во врска со IoT, од поврзување помеѓу уреди до уреди-врска во облак.
 • Анализирајќи; анализирање на податоците собрани во реално време, користејќи го за креирање ефективни деловни стратегии и модели
 • Интегрирање; ова вклучува комбинација од различни IoT модели, за подобрување на искуството на корисникот.
 • Вештачка интелигенција; ги прави IoT уредите многу попаметни и поефикасни користејќи податоци собрани од овие уреди.
 • Активен ангажман; од технологијата до производот или услугите, IoT стимулира мрежна средина каде што има активен ангажман помеѓу сите негови компоненти.

Иднината на IoT

Во моментов количината на меѓусебно поврзани уреди што може да се најдат во општеството е неверојатна, а бројот само ќе продолжи да расте со континуираниот напредок во технологијата и намалувањето на трошоците за имплементација на оваа технологија во уреди. Наскоро IoT уредите ќе се најдат во речиси сите аспекти од нашиот живот, револуција во нашиот свет со работи како што е апликацијата за паметни градови на IoT, каде сензорите се дистрибуираат низ градовите. Примената на IoT во паметните градови може да се користи за следење на различни аспекти на градот, подобрување на секојдневниот живот на нејзините жители.

Иако постои голема можност за иднината на IoT уредите, работите се уште се во рана фаза поради различни причини, некои од нив го вклучуваат фактот дека потребните технологии како 5G IoT апликациите се уште се развиваат. Има многу да се добие од IoT, но има и огромни ризици поради слабата безбедност и намалувањето на приватноста на корисникот. Ако не се внимава и сигурно ќе има сериозни несреќи, создавање ситуации каде што се губат огромно количество податоци за потрошувачите, или украдено или нешто слично, Не треба да се чуди бидејќи ова им се случи на компании како Тесла, кога имаа проблеми со нивниот Bluetooth.

Некои од овие безбедносни прашања може да се поврзат со фактот дека апликацијата IoT е сè уште во рана фаза, и со текот на времето треба да има зголемување на безбедноста на IoT уредите. Сè уште постои прашање на приватност, и со зголемувањето на способноста на овие уреди да го следат нашето секојдневие, Решавањето на овој аспект можеби не е толку лесно. Се чини дека за поголема удобност сигурно ќе има компромис и тоа може да биде во форма на губење на приватноста.