IoT во здравството значи имплементација на одредени протоколи за комуникација со податоци на паметни медицински сензори. MOKOSmart ви нуди следење на средствата, personnel tracking and temperature&humidity solutions for convenient medical treatment and management.

IoT медицински светилници

Придобивки

Далечинско следење: Дијагностицирај ја болеста,третирајте болести за да спасите живот во итна медицинска помош користејќи IoT уреди и паметно предупредување.

Истражување: IoT уредите имаат висок потенцијал за употреба во медицински истражувања поради нивната способност да собираат и анализираат голем број податоци.

Превенција: Лекарите можат подобро да ја разберат состојбата на болеста со анализа на податоците собрани од IoT и соодветно да реагираат доколку нешто се промени на здравјето на пациентите.

Гаранција за безбедност: Системите за безбедност на IoT ја подобруваат безбедноста на пациентите,лекарите и персоналот.

Намалување на трошоците: Трошоците за здравствена операција може да се намалат со користење на технологијата IoT Healthcare.

Намалување на грешката: Некои човечки грешки и погрешни пресметки може да предизвикаат тежок резултат, туку со поврзување на IoT мрежата и човечкото искуство, може да се избегне и да се подобри точноста на дијагнозата.

Подобрување на управувањето со третманот: Намалете ја медицинската грешка со користење на IoT уредите за следење на управувањето со лекот и реакцијата на третманот.

Забрзана дијагноза: Системите за безбедност на IoT ја подобруваат безбедноста на пациентите,лекарите и персоналот.Пациентите можат да ги пополнат информациите за регистрација, што ќе се користи за да се даде приоритет на протокот на пациенти. Лекарите исто така можат да направат побрза дијагноза поради информациите за пациентите што се појавуваат во нивните телефони.

Подобрување на управувањето со здравството: Со користење на IoT уреди, Агенцијата за медицинска здравствена заштита може да добие вредни информации за релевантните уреди и ефикасноста на персоналот, а потоа да излезете со некои иновативни препораки користејќи ги овие информации.

Зголемена мобилност и будност на болничкиот персонал: Денеска, медицинските сестри или лекарите работат надвор од нивните можности. Со системи за следење на IoT, тие можат веднаш да бидат предупредени кога ќе се појават критични промени во параметрите на пациентите, брзо лоцирање на пациенти на кои им е потребна директна помош што е можно поскоро.

Примена на IoT во здравството

Следење на медицински средства

Со распоредување на MOKOBeacon во видови на различни лекови и уреди,персоналот може лесно да ја лоцира позицијата и може да се избегнат и некои човечки грешки.

Следење на персоналот

Со носење на нашите беџети или светилник на нараквицата,соодветните штабови може да се распределат навреме за итна помош и брзо да ја лоцираат положбата на пациентите.

Паметно управување со пријавување

Паметното управување со пријавување се применува во сите индустрии,вклучувајќи ја и здравствената заштита,тоа е прилично погодно.

Healthcare proximity & navigation

Пропагандните објави може да бидат игнорирани,но известувањето се појавува во телефоните не може да се пропушти! Распоредете го нашиот светилник и пренесете ги информациите на минувачите, кој исто така може брзо да отиде до агенцијата за здравствена заштита.

Одржување на состојбата на животната средина

Нашите TH сензори можат да ја детектираат температурата и влажноста, па затоа е погодна за употреба во аптека. Одржувањето на добра еколошка состојба е од суштинско значење за одржување на својствата на лекот.

Алармантно за инстант помош

Инстантната помош понекогаш може да спаси живот,со притискање на копчето за паника,здравствената заштита може да се обезбеди навреме.

Автоматска здравствена евиденција

Со комплетен IoT систем, регистрацијата може да се заврши онлајн за да нема потреба од чекање во ред и лекарите да можат директно да ги видат информациите за пациентите за брза дијагноза поради споделувањето на податоците онлајн.

Далечинско следење

Со носење на нашата нараквица, пациентите’ здравствените податоци може да се ажурираат во реално време и лекарите можат соодветно да понудат решенија за закрепнување на здравствената заштита.

Работен тек на IoT медицински уреди

Процес на развој на IoT во здравството

IoT Медицинските уреди работат заедно во IoT околина за да добијат податоци од пациент, комуницираат податоци меѓу себе, анализираат и даваат резултати. Напредокот на работата на медицинските уреди на IoT го вклучува следново:

• Медицинскиот уред со сензор – – имплантиран хируршки, проголтана како паметна пилула или носена на дел од телото или апликации или друг софтвер за здравствена заштита IoT––добива и запишува физиолошки податоци како на пр.; Отчукување на срцето, температурата на телото, електрокардиограф, ЕКГ, итн.
• Податоците се поставуваат на облак-сервер систем кој овозможува лесен пристап на доктор или кое било друго медицинско лице кое треба да ги анализира податоците за дијагностички или други цели.
• IoT комуникација помеѓу медицинскиот персонал кој дејствува како корисник, модул, а сензорниот уред на пациентот е обезбеден и преносот секогаш се одржува.
• Медицинскиот службеник обично е лекар, дејствувајќи како корисник, пристапува до IoT комуникацијата преку контролна табла каде што има дозвола и може да испраќа и прима податоци, во комуникацијата помеѓу пациентот, облак, други поврзани медицински уреди. Кон доделување медицинска нега. Може да вклучуваат и други корисници, даватели на осигурување и родители/старатели.

Архитектура на здравствена заштита IoT(HIoT)

HIoT едноставно значи здравствена заштита на Интернет на нештата. И, тоа е едноставно усвојување на апликации за Интернет на нештата, уреди, софтвер, и технологии во здравството. HIoT го дефинира и протоколот преку кој медицинскиот сензорен софтвер, апликација, или уредите ги соопштуваат информациите на снимениот пациент до мрежата на облак-серверот.
Архитектурата на HIoT мрежата се состои од нејзината топологија, тоа е, оптимално уредување и поврзување на неговата компонента во здравствена средина.

Различните компоненти на здравствениот Интернет на нештата вклучуваат:

• Издавач
Издавачот ги прикажува медицинските уреди на Интернет на нештата, сензори, итн. Овие уреди се интегрирани во мрежа за интерконекција која го чита и добива крвниот притисок на пациентите, ЕМГ, податоци за температурата. Потоа, издавачот ја пренесува оваа снимена информација преку одредена мрежа до Брокерот.
• Брокерот
Брокерот ги прима податоците на пациентот од издавачот преку истата мрежа за поврзување, ги обработува информациите, и го складира во облак-сервер систем.
• Претплатникот
Претплатникот претставува или фармацевтски научник, Медицински истражувач, Давател на осигурување, доктор, или дури и родителот или старателот на Пациентот. Иако, во повеќето случаи, претплатникот обично е доктор кој континуирано ги следи податоците на пренесените пациенти преку кориснички интерфејс кој може да биде во форма на паметен телефон, апликација за компјутер или таблет, или софтвер.
Претплатникот (Доктор) набљудува за симптоми, промени, или деградација на здравјето на пациентот. Претплатникот може да направи и одредени промени како одговор на здравствените промени на пациентот. Која ќе биде испратена до Брокерот, за обработка и испраќање на податоците до издавачот.

Забелешка: За оптимално работење на HIoT мрежата, Издавачот, Брокер, а претплатникот мора да биде во постојана и ефективна комуникација.

Случаи за употреба

Здравствени уреди за Интернет на нештата, како што се температурни сензори, сензори за влажност, Уредите за далечинско следење и светилникот за следење локација може да се применат во широк опсег на медицинска употреба. Еве неколку специфични случаи на употреба на HIoT во реалниот живот.

Вратот

ENSA е здравствена институција лоцирана и основана во Њујорк, Соединетите Американски Држави.

Како ENSA користи IoT во здравството?
ENSA е здравствена установа која помага да се доставуваат професионални совети за здрав живот и благосостојба на здравствените институции и пациентите. Визијата на ENSA е насочена кон постигнување на подобро задоволство на клиентот/клиентот/пациентот. ENSA помага да се синхронизираат биометриските скенери со здравствената историја на секој од пациентите на здравствената установа. Па тоа, кога некоја од снимените биометрики (лице, окото, отпечатоци од прсти) на кој било од нивните пациенти се скенира сензорот, автоматски ја прикажува нивната здравствена историја снимена на облак-серверот на здравствената заштита со него. Ова го олеснува поврзувањето на одредена здравствена историја со одредена личност. Притоа, зголемување на оперативната ефикасност.

Влијание на имплементацијата на HIoT
ЕНСА потпиша договор за партнерство во 2017 со Dexcom за постојано и континуирано следење на нивото на гликоза во крвта за пациенти со дијабетес и некои други поврзани состојби.

Лабораторија во Р-стил

Лабораторија во Р-стил, компанија од САД, ја инсталира комуникациската технологија на HIoT (Здравствена заштита на Интернет на нештата). Со други зборови, R-STYLE LAB го дефинира протоколот преку кој медицинските сензори за здравствена заштита комуницираат и ги пренесуваат снимените податоци на пациентите, кој ја одредува брзината и времето на одговор за анализа и дијагноза. Имплементацијата на HIoT од R-STYLE LAB го зголемува времето на дијагностицирање и општото време на одговор, што кога се работи за животот – како и здравствените институции–– може да ја направи разликата помеѓу животот и смртта.

Пресвртница достигнување: Апликација за спарени сензори за срцеви податоци со Bluetooth во лабораторија за ЕКГ сензори, успеал да постигне брзина од 300 точки p/s визуелизација на срцевиот график и брзина на обработка.

Ханивел

Honeywell е агенција за следење на витални податоци со сензори лоцирана во Морис Плајнс, Њу Џерси, Соединетите Американски Држави.

Тој е одговорен за обезбедување на сензори за витални податоци овозможени за IoT кои се користат за следење на виталните знаци на пациентите како што се, температура, Пулс, итн. Ова му овозможува на здравствената заштита да го следи здравјето на пациентите без да мора да ги држи во болница или ако се на голема оддалеченост.

Влијание врз имплементацијата на HIoT: Глобалниот пазар за далечинско следење на виталните податоци на пациентот брзо се шири.

Внимание при изборот на технологија за IoT медицински

Проверете го Bluetooth, развојни вештини, и внатрешните способности: Додека многу организации би сакале да се обратат за полуксузната алтернатива, буџетите и опремата честопати не го дозволуваат тоа. Неопходно е прво да се земе предвид дека трошоците што ги рекламираат давателите на услуги не се секогаш најискрени, често има воведни стапки или основни модели за кои ќе бидат потребни нови функционалности, овие нема да бидат бесплатни.

Деловниот модел и вашите специфични потреби: Равенката е едноставна: за да извлечеш пари од систем треба некаде да додадеш вредност, IoT платформата (и секое решение) не е машина за печатење банкноти. Неопходно е да се биде јасно што е највредното во синџирот на вредности и да се фокусираме таму (во овој случај, медицински), и потоа откријте кои платформи се најдобро прилагодени.

HIoT технологии

Како и со секоја IoT конекција, мрежниот систем HIoT беше развиен од одредени клучни технологии. Овие технологии – кои беа користени за подобрување на различните способности за поврзување на системот HIoT и исто така за оптимално интегрирање на различни медицински и здравствени апликации во системот HIoT – се поделени во три главни категории.

Предизвици

Како и со се што има предности. Мора да има одредени недостатоци во тоа. Сепак минута или до незначително.
Некои од предизвиците на Интернет на нештата во здравството вклучуваат:

Високи трошоци за одржување на HIoT технологиите

Паметни уреди за здравствена заштита Интернет на нештата, софтвер, а протоколите за комуникација треба периодично да се ажурираат. Затоа, овој рутински трошок за одржување и услуги има тенденција да се натрупува и не е евтин.

Data overload & accuracy

Податоците собрани од IoT уредите се премногу што добиваат знаци станува тешко за лекарите,што резултира со безбедносен проблем на пациентите.

Интеграција: multiple devices & protocols

Интеграцијата на повеќе уреди може да ја попречи имплементацијата на одделот за IoT во здравствениот сектор. Причината за ова е што производителите на уреди не постигнале договор за протоколи и стандарди за комуникација ,што ја прави интеграцијата на податоците станува сложена со пречки.

Пиратерија и супстандардни производи

Бидејќи не постојат силни или сериозни регулативи за да се спречи и потврди дали одреден производ ги следи утврдените правила и протоколи за процесот на дизајнирање. За овој предизвик да се поништи и заузда, IETT–Информациската технологија и ETSI треба да дојдат под еден глас и да создадат стандардни средства со кои сите производи HIoT може да се проверат и стандардизираат.

IoT пазар во здравството

Пазарот на IoT во здравството е очигледно сериозен и исклучително профитабилен бизнис. Дали го разбирате огромниот потенцијал во инвестициите, тргување, или да се занимавате со здравствениот пазар на IoT?
Експертите предвидуваат дека во околу 3 години (2024), пазарот на IoT во здравството ќе биде вреден за охрабрување $188 Милијарда!

Таа огромна вредност акумулирана од медицинската опрема за паметна здравствена заштита на IoT, како што се сензорите, паметни здравствени IoT уреди ––кои се овозможени IoT тоа е, тие можат да се поврзат, и ефикасно да комуницираат податоци со други уреди – заедно со други здравствени уреди за IoT што се користат при дијагностицирање, лекување и следење на здравјето на пациентите, до облак системот и базите на податоци за складирање на извлечени/снимени информации до обработка и анализа на собраните информации и различните IoT протоколи за воспоставување комуникација помеѓу овие уреди (сите целосно автоматизирани со малку или без човечка импутација). Целиот каталог на кој заштедува медицински професионалци (Лекарите и другите здравствени работници), пациентите, и сите останати воопшто со намалување на стресот, и зголемување на ефикасноста. Врз основа на ова, можеш да кажеш, пазарот на IoT во здравството 27.66% годишната стапка на раст може да биде дури и на ниската страна на стапката со која инвеститорите и кесите со пари треба да скокаат на оваа банда.

Статистика за IoT во здравството

Ако статистиката за IoT во здравството може да се претпостави со еден збор, би било импресивно.
Има лесно над 25 милијарди активни IoT уреди од годината 2020. И, дарежлив процент од нив се HIoT уреди. Ова надополнето со други статистички значајности го прави интернетот на нештата во здравството. Некои од таквите статистики вклучуваат:

15% од целото светско население би биле постари од 2025 надополнето со порастот на трошоците за здравствена заштита кои би произлегле како резултат на тоа
Веројатно добро сте свесни за фактот дека колку повеќе стареете, толку вашиот имунитет станува послаб и толку повеќе сте подложни на болести.. Во едноставни термини, зголемувањето на постарата популација значи зголемување на заболената популација и со проширувањето зголемување на трошоците за здравствена заштита и пад на процентот на работоспособното население. Тука влегува IoT во здравството. Милијарди постари луѓе ќе го зголемат оптоварувањето на здравствената индустрија до степен до кој таа едноставно не може да издржи. Без надворешна помош. Паметното здравје IoT затоа може да се примени во форма и да се користи како домашна медицинска сестра, како на пр; проверка на крвниот притисок, Пулс, препишување лекови за одредени некритични болести наместо постарите луѓе да ги посетуваат физичките болници кои потенцијално би можеле да го задушат животот на персоналот.

Експертот тоа го предвидува (IoMT) Интернет на медицински нешта ќе овозможи а $300 милијарди здравствена индустрија помалку трошење
Очигледно, живеењето во земја од првиот свет, како САД, всушност не ви гарантира евтино здравствено осигурување, тоа е сосема спротивно. Просечен американски граѓанин троши речиси $3,500, годишно на здравствено осигурување. Усвојувањето на IoT во здравството многу ја намалува оваа цена. Почнувајќи со флексибилноста на тестирањето и дијагностицирањето на паметните уреди дома ќе им овозможи на луѓето со несериозни состојби да избегнат дополнителни трошоци поврзани со хоспитализацијата без тие да го жртвуваат тоа за квалитетни третмани.

40% од глобалните IoT уреди се HIoT уредите
Од милијардите достапни IoT уреди, мамурлак и сè уште се зголемува 40% се користат во здравствената индустрија. Од кои некои вклучуваат:
• Федералната администрација на лекови одобри паметни таблети, кои се користат за дијагноза на одредена болест или за лоцирање на место на инфекција или нарушена функција во телото.
• Паметни сензорни часовници; за следење на виталите на телото.

Повеќето од овие уреди IoT во здравствените примери може потенцијално да ја свртат иднината на IoT во здравството како што знаете.

Проценета инсталација на IoT уред за здравствена заштита

Бизнис инсајдер проценува а 30.7% просечно годишно зголемување на Инсталацијата на IoT уреди за здравствена заштита. Оваа пресметка е изведена врз основа на податоците од количината на годишни испорачани IoT уреди во период од шест години, 2015 до 2020. Годината 2015 сведок само 46 милиони IoT здравствени уреди, за помалку од шест години, по година 2020 бројката се зголеми за речиси 150% гледајќи 2020 сведок на годишен IoT здравствени уреди на 161 милиони уреди.

Иднината на IoT во здравството

Здравствените институции отсекогаш се бореле со постојано растечката потреба за побрза дијагностика, третман, и општ медицински одговор на пациентите. Денеска, новите технологии го олеснуваат исполнувањето на ваквата ситуација во здравствената заштита, а исто така и во рамките на работењето на огромни здравствени центри.

Податоците се од витално значење за трансформацијата

Болниците бараат:
• Поврзување, способност за пренос и примање информации брзо и ефикасно.
• Тие информации се испраќаат безбедно.
• Дека е секогаш достапно.
• Да е во согласност со брзината за ефикасно ракување, како што е случајот со клиничката евиденција на секој пациент.

Стандарди за ожичување

Од спротивната страна, безжичните трендови можат да ги одредат потребите за жици за здравствените згради. Сепак, моќта е уште еден елемент што ги диктира промените во нив. Во септември 2018, дефиницијата за најновиот стандард на 4 парови на напојување – преку етернет (Облак платформа MOKOSmart MKGW1 Gateway IOT), Направен е IEEE 802.3bt––. Ова воведе два дополнителни вида на моќ: Тип 3(до 55 W) и сортирајте 4(помеѓу 90W и 100W). Како резултат, ќе очекувате пролиферација во рамките на бројот на уреди кои повеќе се занимаваат со испорака на енергија преку структурирано кабли наместо пропусниот опсег.

Интернет на нештата (IoT)-овозможената здравствена заштита помага да се справиме со предизвиците на пандемијата на Ковид-19

Според Форбс, во почетокот 2020, во Вухан (Кина), епицентарот на пандемијата, телемедицина, а роботите почнаа да се користат за здравствена заштита. Катастрофалниот ефект на пандемијата доведе до усвојување на медицински операции овозможени со IoT, како што се термометрите 5G, и други уреди за здравствена заштита IoT што се носат.

Овие активности го намалуваат обемот на работа во здравствените домови, спречување на контаминација од контакт со пациенти, и промовирање на системот за домашна хоспитализација, врз основа на IoT. До денес, светот веќе надмина 69.5 милиони (кој се состои и од моментално инфицирани и од излекуваниот процент) луѓе се заразени, и речиси 2 милиони фатални случаи. Пандемијата силно ги погоди земјите со високо ниво на човечки и технолошки развој, како што се САД, Индија, Бразил, Франција, и Русија. Ова само ви кажува колку итно е усвојувањето на IoT во здравството за светот воопшто.
Во овој момент (Јуни, 2021) анализата на експертите дава а 60% Група проценка на давателите на здравствена заштита ширум светот која веќе активно го користи и оптимизира IoT како нивна медицинска оперативна политика. Еден од нив е поврзан со Илич Нуњез, Главниот директор за стратегија на Fibotech кој изјави дека поради напредокот на пандемијата, тие развија чет-бот за да ги забрзаат дијагнозите, за откривање на потенцијални случаи на коронавирус, и спречете ги луѓето да ги напуштат своите куќи доколку не е потребно.

Цитирајќи ја публикацијата на Форбс, IntelloT е совршен предизвикувачки и аспиративен пример за вакви проекти. Го лансираше Европската комисија (европска унија) со буџет од осум милиони евра, со цел да се зголеми и подобри далечинската грижа на болниците во овие времиња на пандемија, намалување на трошоците, намалување на времето и избегнување на ризични контакти помеѓу пациентите и здравствените работници.
Дијагнозата и операцијата за здравствена заштита на IntelloT фокусирана на IoT ќе се направат преку употреба на медицински уреди и сензори за извршување на адекватни дијагнози навреме, комбинирани со комбинирање на IoT со други технологии како 5G, проширена реалност, тактилен интернет, ДО, и строги информациски протоколи за сајбер безбедност во постапувањето со пациентите.

дополнително, Интернетот на нештата во светот на коронавирусот и пост-коронавирусот може да се користи за автоматизирање на административните активности. Кога лекарите не се доволни и преоптоварени, Апликациите за вештачка интелигенција мора да се користат широко.

Иднината на фармата

Паметните фабрики или фабриките што овозможуваат IoT ќе станат сè повообичаени во блиска иднина како резултат на интеграцијата на т.н. 4.0.

Со други зборови, IoT им овозможува на фармацевтските индустрии да ги реконфигурираат капацитетите за производителите да можат да бидат во тек и да одговорат на потребите на променливиот пазар кој бара се повеќе и повеќе персонализирани производи. На ист начин, овозможува напредок во прашањата за одржливост, што е многу неопходно во време на климатска вонредна состојба.

Оптимизацијата со овозможена IoT на навидум едноставните процеси на фармацевтската индустрија, како што се поставување на средина и одреден период што ја поддржува или подобрува чистотата на биотехнолошкиот објект или дури и откривањето на какво било невообичаено однесување во хемиски процес може потенцијално да им користи на повеќе луѓе отколку што можете да замислите.

Активната апликација IoT во производството, био-тестирањето, па дури и откривањето на нови лекови дефинитивно може да ја револуционизира иднината на глобалната фармацевтска индустрија.

Како можете да бидете ефективно способни за IoT како здравствена институција?

IoT не е навистина толку технички и тежок како што се перцепира од надворешниот свет. Основата на апликацијата IoT кон решавање на кој било конкретен проблем е едноставно да се следи и следи, потоа анализирајте и најдоброто можно решение.

Ова основно решение е она за што е апликацијата IoT и исто така ја формира основата на дијагнозата и медицинската нега на повеќето здравствени установи., затоа, извлечете оперативна ефикасност од овие IoT решенија.

Како давател на здравствена заштита. Техничноста на работењето на IoT почнува вртоглаво да расте или барем да се заплетка кога ќе почнете да ја применувате на вистинските податоци на пациентите. Во таква ситуација, што правиш?

Затоа, многу здравствени организации претпочитаат да се одлучат за IoT решенија кои вклучуваат дијагностицирање на пациентот преку комуникација од машина до машина и тешко комуникација на податоци од машина до човек. На пример, Здравствените установи можат да користат паметни болнички кревети наместо уреди за следење пациенти. Сензорите за душеци кои поддржуваат IoT можат да препознаат кога товарот или тежината притиска на него. И за возврат ги пренесува информациите преку апликацијата IoT за да го информира докторот (корисник) на состојбата на пациентот на спиење обично со известувањето, Окупирано или ненаселено. На овој начин, Лекарот може постојано да го следи пациентот преку паметниот душек.

Дури и ако изберете да започнете со многу ограничени случаи на употреба, биди далекувид. На овој начин, убивате два камена со кревет со минимизирање на почетниот капитал и ресурси без да се загрозат квалитетот и ефикасноста, а сепак сте многу ориентирани кон иднината.

Мора да знаете дека добивките од IoT се многу зависни од количината на податоци произведени и доставени во вашата IoT мрежа. Големината на вашите IoT податоци, пак, е одредена од случаите на употреба во однос на бројот на уреди овозможени за IoT што ја сочинуваат вашата организациска структура. Затоа, треба само да ја проширите работата на IoT на вашата организација за да извлечете повеќе од IoT.

За дополнително да дефинирате што треба да направите. Поставете си ги долу наведените прашања и направете го следново:
• Што треба да направат давателите на здравствени услуги за да започнат со градење на IoT способности?
• Кога започнувате, внимавајте на тековните достапни IoT технологии, проучување на развојните трендови на тие технологии, и најзначајно, проблемите што тие можат да ви помогнат да ги елиминирате во вашата организација и како точно можат да го направат тоа.
• Што точно се надевам да постигнам со примена на IoT во мојата организација?
• Колку сум подготвен да го направам она што треба да се направи?

Експертите исто така сугерираат да се биде ориентиран кон иднината е вашата најдобра шанса за ефективноста на IoT.

Безбедносни прашања

Големата грижа на сите луѓе кои користат IoT уреди е безбедноста и приватноста на нивните податоци. Во други средини, голема загуба на податоци може да биде ограничена на протекување на броеви на кредитни картички или податоци за испорака/фактурирање на корисникот, но во случај на медицински помагала, нарушување на безбедноста изложува повеќедимензионални податоци и историски податоци за здравјето на поединецот. Овој ризик е својствен за кој било IoT уред и ги надминува предностите од користењето на оваа технологија за многу корисници.

Друг голем проблем кој во поголема мера ќе ги погоди земјите од третиот свет е можноста за поврзана опрема или прекин на струја. Буквално не ви е дозволено да го прескокнете одржувањето на ажурирањата на софтверот и хардверот за да обезбедите оптимални перформанси на вашите здравствени уреди со овозможен IoT.

Различните имплементации на IoT во различни региони во светот би можеле многу да му наштетат на здравствената заштита бидејќи не постојат стандардизирани правила или регулативи за протоколи за IoT во кој било сектор. Отсуството на стандарди значи дека немаме национален, па дури и глобален здравствен IoT систем. За жал, овој проблем директно ќе влијае на пациентите поради пониската ефикасност на целиот здравствен IoT систем.

Решение за безбедност на медицинскиот уред IoT

За здравствените системи да ги искористат придобивките од IoT и да ги ублажат неговите ризици, добавувачите на технологија мора да обезбедат решенија како што е ограничувањето на IoT за да го поедностават и заштитат инкорпорирањето на уредите и да обезбедат соодветни ресурси на мрежата, и како што е безбедноста на повеќе нивоа, со заштита на секој слој од инфраструктурата.

Задржување на IoT: За ефикасно ограничување на IoT мрежата, идентитетот на секој уред, сензор, апликација, итн. се обезбедува со доделување профили за дефинирање на улоги. Ова го зголемува интегритетот на податоците и ја одредува секоја компонента за нејзината улога.

Уредите се внатре “виртуелни контејнери”. Така, има различни џебови преку кои IoT мрежата е достапна од различни уреди, сензори, итн. на таков начин што ги делат истите физички контејнери или хардверска компонента, но можат да останат одвоени од главната фаза на мрежата. Со поделба на мрежата на овој начин, празнината во една виртуелна мрежа не влијае на уредите или апликациите на другите виртуелни мрежи. Веднаш на IoT-мрежата се додава IoT-уред, мрежата му го доделува на уредот неговиот виртуелен профил кој ја одредува и дефинира неговата улога во мрежата. IoT апликациите комуницираат и ги контролираат различните IoT уреди во нивната соодветна виртуелна средина.

Безбедност на повеќе нивоа: Секој од слоевите на IoT мрежната технологија и софтвер вклучени во комуникацијата со податоци, исто така, мора да биде шифриран и да му се додели дефиниран идентитет. За дополнително обезбедување на безбедноста.