IoT во угостителството

IoT игра клучна улога во зголемувањето на ефикасноста и подобрувањето на клиентите’ услуги во туристичката индустрија. Имплементацијата на IoT решенија во туристичката индустрија им овозможува на сопствениците да користат предупредувања и активирачи управувани од податоци. Згора на тоа, IoT го овозможува рецепцијата, консиерж, и персоналот да им се обрати на клиентите’ барања погодно.
MOKOSmart е најважен за менаџерите за угостителство кои се проблематични за прашањата за сајбер безбедноста и влијанието што загриженоста за довербата може да го има врз репутацијата на нивната организација. На другата страна, Ние признаваме дека IoT во гостопримството помогна во зајакнувањето на довербата меѓу работната сила, управување, и клиентите во индустријата.

IoT уреди за угостителство

Локација светилник

Станица за полнење EV

Temperature & Humidity Sensor

Паметен приклучок

Придобивките од IoT во угостителството

Апликации на IoT во угостителството

Автоматско пријавување

Повеќето паметни хотели го автоматизираат пријавувањето на нивните клиенти користејќи киосци за самопослужување кои се овозможени IoT. Како типичните киосци што се наоѓаат на шалтерите за пријавување на аеродромот, Киосците за самопослужување им овозможуваат на посетителите да ги избегнат долгите редици на рецепцијата. Исто така, им овозможува на клиентите лесно да пристапат до клучевите од нивната соба.

Информации засновани на локација

Платформите во туристичката индустрија можат да усвојат IoT технологии како што се GPS и Bluetooth Low Energy како совршени решенија за доставување податоци засновани на локација. Хотелите и рестораните можат да применуваат IoT за да испраќаат предупредувања и пораки до нивните клиенти.

Приспособување на паметни соби

Во МОКОСмарт, имаме бројни паметни решенија кои ги прават хотелските услуги попогодни за клиентите. IoT ви помага без напор да ги приспособите вашите соби користејќи соодветна конекција и поставување уреди. Некои од паметните решенија за прилагодување и контрола на просторијата што ги нудиме во MOKOSmat се; Smart T.V.s, Дигитализација на менито за храна, осветлување, контролирање на температурата во просторијата и водата, итн.

Следење на средства

Персоналот на хотелот може да користи IoT преку Bluetooth светилници за да ги следи критичните средства како што се лавици за багаж или колички за чистење. Мониторингот во реално време на основните алатки значително ги подобрува процедурите за домаќинство и ги прави операциите на паметните хотели поефикасни.

Паметни брави и безбедносни решенија

Паметните брави им овозможуваат на посетителите да ги користат нивните телефонски апликации како клуч во нивната соба. Тие се совршени безбедносни решенија кои ја заменуваат потребата за користење на конвенционалната картичка со клучеви. Уредите за безбедност на IoT може да се поврзат и да ги постават следните променливи протоколи.

Подобрени простории за настани

Хотелите можат да прифатат одредени решенија за IoT кои помагаат да се подобрат конференциските сали и просторите за настани. Паметните светла може да се закажат во согласност со видот на настанот што се одржува. Згора на тоа, елементите како што е контролата на температурата може да се постават и автоматизираат со помош на температурни сензори на IoT според барањата на домаќинот на настанот. Понатаму, овие решенија за IoT исто така играат клучна улога во задачи како што се пријавување/одјавување и закажување соби.

Управување со енергијата

Паметните системи за управување со енергија може да ги намалат трошоците за енергија за повеќе од 20 проценти. Ова може да се постигне со користење на различни уреди како што се IoT сензори, паметни термостати, и сложени алгоритми за машинско учење. Овие уреди ја испитуваат шемата за примена на енергија, локално време, и барањата за врвни сезони за да се оптимизира стапката на потрошувачка на енергија.

E.V полнење

Хотелиерите во моментов се во одлична позиција да се сегрегираат на расположливиот пазар на сопственици на електрични возила со инвестирање во станици за полнење. Е.В. станиците за полнење се корисни за вработените во хотелот, посетители, и идните деловни изгледи. Со сегашната транзиција кон електрични возила, хотелите можат да привлечат повеќе гости во иднина со инвестирање во Е.В. станици за полнење.

Користете случаи на IoT во угостителската индустрија

Постојат различни можности во кои IoT се покажува како корисно решение.

а)Во Ле Меридијан Гоа е изграден хотел со вклучен IoT кој ја минимизира стапката на потрошувачка на енергија и нуди фантастично искуство за посетителите, Calangute. Хотелското решение за IoT на Schneider Electric првенствено придонесе за ова да се овозможи.

б)Мериот, исто така, создаде простор за иднината. Да! Мериот има просторија за IoT во живо. Тие соработуваа со други компании за да ја лансираат оваа соба. Собата има можност за извршување на различни компјутеризирани активности.

Тековни предизвици во угостителскиот сектор

Секогаш кога одредени прашања во угостителскиот сектор остануваат неодговорени, потенцијалните гости може да се предомислат за посета на таа одредена дестинација. Освен ова, некои други предизвици искусни во угостителскиот сектор се;

Зголемени ризици од сајбер криминал и хакирање

Хакерите можат да пристапат до доверливи податоци со добивање пристап до системи хостирани на интернет. Таквите поединци може да го натераат бизнисот да ги изгуби своите клиенти или да предизвикаат погрешно претставување бидејќи може да ги фалсификуваат точните информации.

Намален број на посетители

Понекогаш, бројот на гости кои често ја посетуваат веб-локацијата можеби не е како што се очекуваше. Ова влијае на нивото на приход, затоа, носејќи огромни загуби на компанијата како со помалку клиенти, компанијата можеби нема да може да собере доволно приходи.

Намалени работни места

Напредокот на IoT технологијата во угостителството доведе до намалување на отворањето работни места. Ова е затоа што повеќето хотели и ресторани ги маркетинг и рекламираат своите услуги и производи преку Интернет. Згора на тоа, IoT, исто така, влијае на прашањата за приватност во угостителскиот сектор.

Ризик од украдени податоци

Угостителската индустрија е изложена на ризик поединци да украдат важни податоци. Податоците се крадат секогаш кога луѓето ќе добијат пристап до овие веб-страници.

Зголемена пролиферација на интернет

Бидејќи повеќето веб-страници за туризам се лесно достапни, станува предизвик за малите и средни туристички претпријатија бидејќи немаат доволно вештини и разбирање за ефикасноста на веб-страниците.

Хомогеност на веб-страниците

Друг предизвик во угостителскиот сектор е поставен од посредници кои ги поврзуваат клиентите со различни угостителски бизниси. Посредниците предизвикуваат хомогеност на веб-страниците и намалена добивка бидејќи мора да бидат платени за нивните услуги.

Зошто да изберете MOKOSmart за вашиот IoT во решенијата за угостителство

MOKOSmart е водечки снабдувач на IoT решенија во угостителскиот сектор. Ние ги интегрираме уредите LoRa и протоколот LoRaWAN во паметната енергија, контрола на температурата, следење на средствата, паметни светла, и апликации за решенија за ладен синџир во туристичката индустрија.

Развиваме и снабдуваме сертифицирани сензори за температура и влажност за единиците за ладење во хотели и ресторани. Згора на тоа, MOKOSmart, исто така, дизајнира Bluetooth светилници од суштинско значење за следење во реално време и следење на виталните средства во оваа индустрија. Наша цел е да направиме паметни хотели’ операциите поефикасни со значително подобрување на процедурите за домаќинство во угостителството.

Понатаму, ние сме најпознатиот снабдувач на совршени решенија за ладен ланец. Им помагаме на нашите клиенти во угостителскиот сектор да ја укинат потребата да ги проверуваат температурите на нивните свежи производи и постојано да произведуваат. Нашите решенија за ладен ланец ги нудат потребните температури, осигурувајќи дека нашите клиенти сфаќаат помалку отпад од расипана храна низ синџирот на снабдување со угостителство.