Индустрија 4.0 е интел-концентрираната револуција на производството (и соодветните полиња) во жична мрежа на макро податоци, луѓето, операции, одредби, шеми, и IoT-активни производствени ресурси кои го поседуваат ширењето, контрола, и примена на гонење податоци како начин на согледување на интелигентна индустрија и мрежи на производствени пронајдоци и соработка.

Интернетот на нештата секако извршува суштинска задача во рамките на индустрискиот IoT дел од индустријата 4.0 заедно со неговите широки компоненти на стек IoT, инкорпорирање на IoT програми, Индустриски IoT отвори, гаџети, и многу повеќе.

IoT уреди кои се користат во индустријата 4.0

IoT технологии кои се користат во индустријата 4.0

Како се применуваат IoT во индустријата 4.0

Поголема видливост на производството

Апликациите за IoT им овозможуваат на супервизорите и менаџерите на постројките да го видат резултатот од нивниот тим во реално време со поврзување на алатките што операторите ги користат за извршување на нивните работни места со машините во производството.

Подобрете ја продуктивноста на операторот

Со IoT во индустријата, операторите можат побрзо да ги најдат деловите што им се потребни со побрзо движење низ работните текови без да се загрози квалитетот.

Пониска потрошувачка на енергија

Апаратите за IoT можат да забележат активност и автоматски да се вклучуваат и исклучуваат. На пример, проверка на клима уредите и дали треба да се постават на однапред одредена температура.

Монитор на синџирот на снабдување

Iot им овозможува на сензорите да ги следат настаните низ синџирот на снабдување, обезбедување пристап до информации во реално време преку следење на влезовите, уреди и производи.

Одржувајте специфична средина

Сензорите за животна средина можат континуирано да ги следат условите клучни за квалитетот и да ги алармираат менаџерите кога се надминуваат праговите за квалитет. Менаџерите можат да ги следат променливите и да добиваат непосредни предупредувања кога ќе ги надминат очекуваните параметри.

Автоматизирано собрани податоци

Операциите што поддржуваат Интернет на нештата им овозможуваат автоматски да собираат податоци, така што имаат повеќе време да ги подобрат процесите.

Придобивките од IoT во индустријата 4.0

Засилена соработка во индустриските операции

Интернет на нештата во индустриски 4.0 ги поврзува индустриските апарати со заеднички сервер. Ова овозможува лесен пренос на податоци и информации помеѓу индустриската опрема и друга опрема и исто така, меѓу работниците. Ова го подобрува непреченото работење и го олеснува споделувањето на истите информации во соодветно време, промовирање на кооперативна работна средина.

Зголемена продуктивност

IIoT технологиите го олеснуваат побрзото производство на стоки и услуги. Овозможува достапност и набавка на значителен обем на информации со голема брзина и компетентност. Преку сеопфатна акумулација и складирање на истовремени информации, IIoT го зголемува излезот со минимизирање на потребата за рачно компилирање на податоци.

Рано откривање на проблеми

IIoT ги опремува индустриите со информации во реално време, проспективна дијагноза, опрема за производство базирана на интернет, и компјутеризирани системи, кои го олеснуваат полесното откривање на потенцијалните ризици, што не може да се открие рачно; оттука овозможува навремени решенија и избегнување на тешки последици како што се оштетување на машините.

Заштедува пари

Основањето на автоматизирана фабрика опремена со IoT системи може да бара разумно висок почетен буџет. Сепак, оперативните трошоци по основањето најверојатно значително ќе се намалат. Автоматизацијата и консолидацијата на индустриските системи заедно со обработката на информации и другите комунални услуги што доаѓаат со IIoT ги намалуваат трошоците на различни начини. Овие аспекти ги контролираат и максимизираат сите делови од производните операции и логистичката секвенца. Згора на тоа, тие обезбедуваат податоци во реално време и предвидување потребни за извршување на брзи и интелигентни акции, што на долг рок води до исплатливост на целиот производствен процес.

Подобро и побрзо усогласување со властите

Четвртата индустриска револуција има напредок што им овозможува на компаниите автоматски да се усогласат со државните барања преку напредно следење на стоки, профилирање на потрошувачите, снимање на информации, и повеќе.

Како МОКОСМАРТ може да му помогне на вашиот индустриски бизнис

Mokosmart е револуционерна компанија која е специјализирана за производство и дизајн на хардвер за IoT. Ние нудиме различни од оние на глобалниот пазар на интелигентни уреди, вклучувајќи паметни тракери за домови, паметни домашни приклучоци и прекинувачи, Bluetooth светилници, Bluetooth модули, Производи базирани на LoRa®️, и безжични сензори.

Мокосмарт нуди дигитализирање на вашиот бизнис според сегашните стандарди на индустријата 4.0, најсовремен хардвер со интегриран софтвер кој ќе ја одржува безбедноста и продажбата на вашиот бизнис. Дозволете ни да го поттикнеме вашиот бизнис до големи височини преку нашите современи електронски производи.

Индустрија 4.0 Технологии

Вработување на индустријата 4.0 функционира со помош на:

 • Преносливи апарати
 • Интернет на нештата
 • Опрема за следење (компјутеризирани детектори)
 • софистициран кориснички интерфејс со вештачка интелигенција
 • верификација и дијагноза на измама
 • Интелигентни детектори
 • Огромно испитување и подобрени процедури
 • слоевит контакт со клиентот и профилирање на клиентот
 • Зголемена реалност
 • Инстантната пристапност на средствата од технолошката рамка
 • Информациите предвидуваат и поттикнаа активно туторство

Примарно, четири главни состојки можат да ги инкапсулираат сите овие апарати, внесување значење на фразата Индустрија 4.0:

 • Интелигентни системи
 • Интернет на нештата
 • Инстантната пристапност на средствата од технолошката рамка
 • Интелектуална обработка на податоци

Индустрија 4.0 поврзува широк спектар на модерна технологија за да генерира квалитет. Преку употреба на интелигентни системи кои контролираат опипливи операции, може да се создаде автоматизирана имитација на вистинската средина. Својствата на интелигентните системи ја опфаќаат способноста за правење одделни резолуции поединечно, постигнување на зголемен степен на независност.

Квалитетот генериран во индустријата 4.0 може да зависи од автоматското препознавање. Во оваа точка, интелигентното производство бара воспоставените технологии да се интегрираат во текот на производните процедури за да се категоризираат во текот на напредувањето на индустријата 4.0 а не дигитализација.

ПОТЕКЛО НА ИНДУСТРИЈАТА 4.0

Германскиот владин оддел за истражување и образование во 2011 побара од секторот и научниците да излезат со предлози за креативното нарушување на производниот бизнис. Нивната цел беше германските компании да добијат можност да вршат оперативна функција во дефинирањето на индустријата 4.0.

Германската школа за наука и технологија во 2013 воведе шема за истражување и предлози за извршување изготвени на инсистирање на одделот. Ова беше донесено во Националното упатство за вкоренети системи.”

Според претседателот на Акатех Советот, Хенинг Кагерман, индустриите во иднина ќе ја спојат исклучителната еластичност со максималната капитализација на средствата. Индустрија 4.0 ѝ овозможува на Германија уште повеќе да го подобри својот статус како индустриска држава, снабдувач на индустриски машини, и даватели на услуги за информатичка технологија.

Згора на тоа, примарните цели на германското претпријатие беа; да се создаде основа за електронската програма на Европската унија одобрена од Европскиот комитет како компонента на целите на Европа за годината 2020 и напредувајте во четвртата генерација на дигитална програма за индустриска револуција. Оваа програма моментално е меѓу седумте најдобри лансирања во Европа, одговорни за 5% на БДП на Европската Унија, покривајќи економска проценка од 660 милијарди евра годишно.

Германски архитект за дигитална трансформација и основач на индустријата 4.0, Хенрик фон Шел, изјави дека: “суштински, во фокусот на вниманието за индустријата 4.0 не е технологијата туку луѓето. Тој продолжи да забележува дека од моментот кога оригиналниот примитивен човек издлабил карпа, човештвото се реши со способност да создаде опрема за справување со околината. Четвртата индустриска револуција нема да биде исклучок. За разлика од поранешните индустриски трансформации, последните две, 3ри и 4ти, напредуваа поагресивно. Индустрија 4.0 воведува комбинација на електронски, опипливи, и виртуелни реалности и е највпечатлива морфолошка трансформација за над 250 години. Револуцијата во својата мерка ќе биде далеку над очекувањата на луѓето, степен, и сложеност. Нејзините влијанија влијаат на сите сектори во сите држави ширум светот.

Индустриски IoT (IIoT)

Интернет на нештата е фраза која потекнува од 1990-тите. Сепак, во тој период, тоа беше само теоретски концепт. Револуционерните филозофи го предвидоа тоа како што се развиваа науката и технологијата, Апаратите што ги користат луѓето на дневна основа еден ден ќе комуницираат меѓусебно и ќе испратат информации до заедничка мрежа за да ја унапредат нивната работа за поголема ефикасност. IoT може да се поврзе со интелигентни гаџети како што се паметните телефони, паметни автомобили, паметни часовници, итн.

IIoT (Индустриски Интернет на нештата) е фраза што ги одделува индустриските IoT апарати од оние на потрошувачите. Сепак, елементарната идеја е во основа слична. Индустриските IoT гаџети се далечински поврзани со домашните интернет мрежи, а исто така и со целиот свет. Овие апарати претставуваат ново поглавје во механизацијата, собирање исклучителна количина на информации од секој елемент на операцијата и испраќање до централниот интернет сервер. Информациите даваат простор за дијагноза и операција, што допрва треба да се види, генерирање на само ефективност и компетентност.

IOT VS INDUSTRIAL 4.0

Еве ги разликите помеѓу индустријата 4.0 и IIoT:

 1. Опсег:Индустрискиот IoT е технички апарати што се користат во комерцијални претпријатија. Четвртата индустриска револуција го опфаќа IIoT и го поставува во поголем амбиент за испитување на производниот сектор, операција, и сигурност.
 2. Акција:IIoT е технолошко извршување од повеќе аспекти. Може да опфати модерно, поврзани гаџети или модифицирани детектори со сензори, пропагатори на информации, далечински апарати, и повеќе. Индустрија 4.0 е, во поголема мера, идеологија поттикната од технологија како што е индустрискиот IoT, иако задржува поширока област и поопсежна перспектива. IIoT може да се прикаже при купување апарати. Сепак, Индустрија 4.0 е илустрирано со купување во рамките на администрацијата и управувањето.

Дури и со овие разлики, Индустрија 4.0 и индустриски IoT имаат за цел да ги подобрат производните операции. Затоа, да се постигне превласт во конкурентната производствена индустрија, ние мора да ги прифатиме овие нови технологии.

IOT VS INDUSTRIAL 4.0

Индустриската револуција се однесува на глобалниот развој на индустриите од крајот на 18-тиот век до првиот пресврт на 21-от век во Британија и низ Соединетите држави.. Тоа беше брза ера многу факторингирана од развојот на машините и снабдувањето со енергија и беше поделена во четири фази:

Индустрија 1.0– Специјалист за користење на организиран труд. Сепак, му недостигаше Законот за работнички права, што беше пресудно за работниците’ безбедност (1760-1840-тите).

Индустрија 2.0-Воведен Законот за работнички права, кои ги зачувале потребите на фабричките работници. Енергијата се добиваше од рудниците за јаглен(1840-1913 година)

Индустрија 3.0– Започна за време на почетокот на Првата светска војна. Владите и приватните компании како Форд се потпираа на склопување и масовно производство на стоки. Се случија големи технолошки достигнувања што ја олеснија оваа фаза, како изумите на авиони и возила. Пронајдокот на електричната енергија и откривањето на природните извори на енергија ја поттикнаа револуцијата до претходно ненамалени височини. Челикот и железото беа основните материјали за оваа ера на индустријализација(1914-1970-тите).

Индустрија 4.0 Боч ја иницираше оваа фраза во Хановер во 2011. Тој го опиша како збирка на податоци и технологија за пренос во индустриското производство. Терминот “Индустрија 4.0” се дефинира со неговите четири основни принципи:

 1. Интерконекција: Способноста на машините да се поврзуваат како и луѓето. Оваа идеја го зафати светот откако Германија ја промовираше компјутеризацијата на производството.
 2. Транспарентност на информации-Ова подразбира програмерите со попристапни начини на одлучување.
 3. Техничка поддршка-Им помага на човечките суштества во решавање на проблеми и управување со задачи.
 4. Децентрализирани одлуки– Ова е автономија на сајбер системите во процесите на одлучување.

Карактеристики на индустријата 4.0

Индустрија 4.0 се карактеризира со претходните индустриски револуции како:

 • Подобрена автономија од другите индустриски револуции.
 • Поврзување на физичкиот и дигиталниот свет преку сајбер-физички системи, кои се овозможени со IoT.
 • Пад кон промена на вредноста на системите со иновативни производи
 • Персонализирани производи и системи за внесување податоци во затворена јамка и контролни мрежи.
 • За да се постигне целта за автономија во; одлучување, мониторинг средства, вредност на врската со вредност во реално време рано од страна на засегнатите страни, и хоризонтална интеграција.
 • Интерконекција помеѓу машините преку AI и системи за податоци овозможени со IoT.

Индустриски основни драјвери

Ова се оригиналните фактори кои го промовираа развојот на индустријата 4.0:

 • Дигитализација и интеграција на вертикални и хоризонтални синџири на вредности-Индустрија 4.0 вклучува подобрувања на производот, производство, планирање, и обезбедување на услуги; кој е вграден за да ги олесни и испорача висококвалитетните перформанси. дополнително, Индустрија 4.0 влијае на односот помеѓу добавувачите и клиентите заедно со клучните партнери во синџирот на вредност.
 • Дигитализација на стоки и услуги- Ова може да се направи со спојување на нови методи за собирање податоци и анализа преку проширување на постоечките производи или создавање на нови дигитализирани производи, што им помага на компаниите да генерираат податоци за употребата на производот за да ги рафинираат производите. Современите деловни модели плус пристапот до клиентите се исто така дел од овој индустриски погон.
 • Задоволство на клиентите-Ова е бесконечен процес кој вклучува бројни фази што ги принудува прилагодувањата во реално време да се изменат на променливите желби на купувачите.

Индустрија 4.0 Предизвици и ризици

И покрај тоа што е најреволуционерна од сите индустриски фази, индустријата 4.0 сè уште носи предизвици и ризици како неговите претходници. Предизвиците се поделени на сектори кои најверојатно ќе бидат погодени од индустријата 4.0, вклучително и;

 1. Економски

Високи економски трошоци за купување, одржување, и замена на машините изнесуваат милијарди долари годишно. Прилагодувањата на индустриските деловни модели се сложени и непознати за мнозинството кое се приспособи на индустријата 3.0 употреба на аналогна и лична маркетинг стратегија. Згора на тоа, нејасни се економските инвестиции со повеќето индустрии кои ги поставуваат вредностите на акции кои се нестабилни и зависни од глобалните проблеми

 1. Социјални

Загриженоста за приватноста беше поставена и од индустријалците и од пошироката јавност. IoT откривањето на лица се смета како нарушување на приватноста поради откривање на лица и возила’ регистарска табличка. Индустрија 4.0 исто така се верува дека придонесе за надзор од водечките приватни компании и владите да недоверба.

дополнително, IoT во индустриите доведе до тоа многу физички работници да ги загубат своите позиции. Тоа е затоа што автоматизацијата и далечинскиот управувач влегоа во комбинација. Згора на тоа, постои зголемен ризик од родова нерамнотежа на факултетите со работни улоги најранливи на замена со вештачка интелигенција.

 1. Организациски

Организациските проблеми се јавуваат од безбедносните прашања на ИТ, кои се значително влошени од суштинското барање за отворање неодамна затворени продавници за производство. Индустрија 4.0 исто така бара постојана сигурност и еластичност, потребни за значење во машинското учење кое се состои од многу кратки и безбедни времиња на латентност, со бескрајна побарувачка за одржување на квалитетот на производните системи за да се избегнат какви било ИТ пречки, бидејќи тие би предизвикале скапи прекини на производството. Со потребата да се заштити индустриското знаење (исто така вклучени во досиејата за чување на опремата за индустриска механизација), другите работници се изложени на небезбедни грижи за трудот, затоа создавајќи пристрасност. Ова е факторизирано од отсуството на соодветни групи на вештини за да се забрза транзицијата кон 4IR.

Земја апликации на индустријата 4.0

Повеќето нации вклучуваат институционални алатки за да се олесни усвојувањето на индустријата 4.0 технологии како што се;

Австралија

Има DGA (Агенцијата за дигитална трансформација) која во соработка со IIoT работната група на премиерот го турка усвојувањето на IoT во индустрискиот сектор. Овие две организации ги поттикнуваат односите меѓу индустриските групи во Соединетите Американски Држави и Германија. Ова автоматски го пропагира растот на индустријата 4.0.

Германија

Организацијата одговорна за управување со индустријата 4.0, Работната група претстави неколку акти до федералната влада. Ова беше во октомври 2012, која имаше за цел да ги препознае членовите и партнерите на работната група како движечка сила зад индустријата 4.0. 1 година подоцна, индустријата 4.0 Извештајот за пресудата беше претставен на саемот во Хановер..

Бидејќи индустриските начела се однесуваат на фирмите, тие понекогаш биле ребрендирани. На пример, фабриката за воздушни делови Мегит Саладин ја означи својата индустрија 4.0 анализа како М4.

Аспектите на индустријата на националната влада 4.0 стратегијата вклучува робусно прилагодување на производот под флексибилни услови на масовно производство. Неопходната технологија за индустријализација е зголемена со увертирата на подобрување, конфигурација, дијагноза,и нудат поддршка на креативците и работниците во нивната сложена работа.

Јужна Африка

Во јужниот регион на Африка, беше номинирана претседателска комисија за Четвртата индустриска револуција, составен од неколку засегнати страни со свесност за индустријата од федералната влада. Нацијата, исто така, формираше Меѓуминистерски комитет за индустрија истата година.

Јужна Кореа

Оваа нација го одржува Комитетот на претседателот за четвртата индустриска револуција секоја година (е 2017). Комисијата на стратегијата I-Кореа (2017) се концентрира на модерни развојни уреди кои вклучуваат вештачка интелигенција, и самодоволни автомобили, исполнување на владината финансиска стратегија водена од иновации.

Уганда

И покрај тоа што е нација во развој, Уганда значително ја промовира индустријата 4.0. Според нејзината стратегија 4IR, ќе почнат да развиваат паметни урбани центри, прифатат модерни практики за здравствена заштита, растат нивниот агро-бизнис и образовен сектор не заборавајќи го е-владеењето и дигиталната економизација. Со цел да имаат корист регионалните индустрии, нацијата размислуваше за инаугурација на локален предлог-закон за старт-ап во 2020, што ќе ги принуди сите сметководствени службеници да го консумираат локалниот пазар пред да се здобијат со дигитални наоди од странство.

Кои се фактите за индустријата 5.0?

Индустрија 5.0 можеби звучи туѓо, но постои. Тоа подразбира софтвер за вештачка интелигенција и паметни гаџети кои промовираат паметна погодна работа за луѓето. “Индустрија 5.0 ќе ја направи фабриката место за пристигнување и работа на креативците, утврди дополнителни, приспособено и човечко искуство за сите.” -Есбен Остергард. Ова се прави со поврзување на тоа како човекот и машината работат заедно; наодите велат дека следната индустриска револуција ќе имплицира дека мнозинството од различни индустриски сектори ќе вработат примарни администратори за роботика во следните пет години.

Индустрија 4.0 Пазар

Индустрискиот пазар треба да расте од УСД 64.9 милијарди во 2021 до американски долари 165.5 милијарди од 2026, расте со брзина од 20.6% од 2021 до 2026.

Клучните карактеристики кои го поттикнуваат развојот на пазарот

 • AI и IoT беа прифатени брзо во индустрискиот сектор
 • Подобрување на желбата за автономија на медицинските и фармацевтски уреди поврзани
 • Вработување на 3D печатење и обработка на адитиви
 • Зголемена употреба на блокчејн технологија во масовно производство
 • Примена на IoT и AI во здравствениот сектор особено во оваа ера на COVID-19.

Влијание на COVID-19 врз индустријата 4.0

СОВИД-19 негативно се одрази на клучните играчи во индустријата 4.0 раст. Почнувајќи од сега, сè уште има земји кои го трпат влијанието и тоа го кочи растот на индустријата 4.0. Бидејќи пандемијата продолжува да експлодира во САД и некои земји во Азија, производствениот сектор се соочува со огромни недостатоци. Американската автомобилска индустрија, која е една од најголемите индустрии на глобално ниво, од доцна стагнира 2020. Намалената потреба надгледуваше бројни автомобилски компании кои го намалуваа производството ширум светот, правење концепти за автономија како што е IoT, ДО, и Blockchain вишок.

Азија Пацифик, која има една од најголемите светски економии во развој, најмногу настрада поради СОВИД-19. Бизнисот за производство на електроника во областа опфаќа околу 70% на глобалните електронски бизниси предводени од Кина, истражени за тешките жртви во овој сектор во текот на првиот квартал од 2020 поради избувнувањето. Индија, исто така, имаше свој удел во доживувањето на втор бран на СОВИД-19, сурово менување на синџирите на снабдување на нацијата. Периодични полициски час и ограничување на транспортот во јули 2021 предизвика големи загуби во доброто производствено одделение. Јапонија и Јужна Кореја исто така се обидуваат да заздрават од Ковид.

Кој е индустрија 4.0 Погоден за?

Индустрија 4.0 е соодветно за оние кои сакаат:

 • Подобрете ја пазарната логистика: IoT технологии, ја подобрува ефикасноста на транспортот и ги намалува трошоците. Логистичките менаџери можат лесно да ги следат производите, проверете ја нивната состојба, дистрибуира средства, намалете ги товарните трошоци и потврдете сигурна испорака
 • Добијте постојан и прилагодлив поглед на активностите на фирмата поврзани со одредени поединци или оддели во фирмата
 • Добијте ажурирани интуиции кои овозможуваат подобри проценки за секојдневните деловни операции
 • Постигнете добро структуриран систем за распределба на деловни средства кој вклучува координација на залихите, буџетирање, грижа за клиентите, регулирање на снабдувањето, и управување со производството
 • Одржувајте го квалитетот на производите и направете значителни подобрувања во согласност со потребите на потрошувачите
 • Промовирајте го задоволството на потрошувачите од нивните искуства во организацијата со цел да се поттикне лојалноста на клиентите
 • Бидете во чекор со конкурентниот пазар, па дури и издвојте се со тоа што сте чекори понапред од другите организации во истата индустрија
 • Имајте добро информиран тим со информации во реално време и применливо знаење за операциите на организацијата
 • Олеснете го процесот на вработување на нови работници и пополнување на слободни позиции во нивниот бизнис