Зошто маркетингот на Beacon стана тренд?

Зошто маркетингот на Beacon стана тренд?

Тука сте затоа што сакате да знаете за маркетингот на светилникот. Во оваа детална статија, ќе опфатиме различни аспекти на маркетингот на светилникот, како што е неговата историја, различни предизвици, како функционира и многу повеќе.

Технологијата Beacon е навистина популарна меѓу продавачите од нејзиното пристигнување. Според предвидувањата на Global Market Insights дека технологијата на светилникот ќе надмине $25 милијарди од 2024. Значи, прилично е безбедно да се каже дека технологијата на светилникот има многу потенцијал и способна да расте во наредните години.

Оваа статија ќе ви помогне да го разберете маркетингот на светилникот, каква е нејзината моментална состојба и иднината на маркетингот на светилникот. Згора на тоа, како можете да ги исполните вашите деловни цели со маркетинг на светилникот?

Што е Beacon маркетинг?

Beacons се во основа безжични предаватели кои се користат за испраќање сигнали со користење на ниско-енергетска Bluetooth технологија до паметни уреди во близина. Значи, beacon е инсталиран на различни локации кои емитуваат Bluetooth синглови познати како BLE. По правилното поставување, мобилните уреди ќе можат да ги земат сигналите BLE, а уредите за светилници директно ќе испраќаат известување за притисок до паметните телефони.

Значи, маркетингот на светилникот им овозможува на компаниите интересен и уникатен начин за интеракција со нивните клиенти. Интересно е тоа што 50% на врвот 100 светските брендови веќе користат светилници во нивните продавници. Различни студии покажуваат дека бројот дополнително ќе се зголеми на 60 милиони во 2019.

Кратка историја на маркетингот на светилникот

Сега сте запознаени со технологијата на светилникот. Сега да ја погледнеме кратката историја на оваа технологија.

Apple го лансираше iBeacon како дел од iOS 7 на WWDC 2013. Apple инсталираше алатки за маркетинг на beacon во своите 254 продавници во САД и почна да обезбедува известувања за различни производи во продавницата.

Во 2014, Мејси е инсталиран 4000+ уреди за светилници низ продавниците. Згора на тоа, Aruba Networks, исто така, имплементираше навигација во затворени простории со користење на светилници.

Во 2015, апликациите кои најмногу преземаа, како што се Facebook и Shazam, започнаа да интегрираат beacons за да ја подобрат нивната функционалност. Во истата година, Google објави конкурент на iBeacon на Apple, кој беше Eddystone.

Во 2016, корисникот требаше да преземе апликации за да ја искористи функционалноста на beacon што ја запре популарноста на beacon. Сепак, Google направи чекор и ја измени технологијата на beacons така што корисниците повеќе нема потреба да преземаат ниедна апликација, што резултира со воскресение во популарност.

По подемот на технологијата на светилникот, Bluetooth наведува дека технологијата на светилникот ќе стане основа на интернетот на нештата. Google piolets Beacon Project.

Различни видови светилници

Постојат различни типови на светилници достапни на пазарот како што е GeoBeacon, Ултразвук, и свесни за Wi-Fi. Сепак, најистакнатите типови на светилници се iBeacon, Eddystone и AltBeacon. Ајде да погледнеме неколку познати светилници:

 1. iBeacon од Apple

Тоа беше првиот светилник лансиран од Apple во декември 2013. Компатибилен е и со iOS и со Android. Користи технологија за откривање близина на Bluetooth со мала енергија за пренос на универзално уникатен идентификатор познат како UUID. UUID се состои од низа што има 24 броеви кои се користат за комуникација со инсталирана апликација.

 1. Eddystone од Google

Google го лансираше овој светилник во 2015. Компатибилен е и со Android и со iOS. Овој светилник е кабел за пренос на три типа рамки. Google им олеснува на различни бизниси да управуваат со нивните светилници со користење на интерфејсот за програмирање на апликацијата Proximity Beacon.

 1. AltBeacon од Radius Networks

Radius Networks го лансираше овој светилник во 2014. Компатибилен е со различни мобилни телефони ‘ оперативни системи. Згора на тоа, тоа е светилник со отворен код кој создаде отворен пазар за различни апликации за светилници.

Заеднички маркетинг предизвици на Beacon

Трговецот на мало беше првиот сектор кој усвои светилници и го распореди во маркетинг во продавницата. Со текот на времето, разни маркетери како што се банките, казина, и рестораните ја прифатија технологијата iBeacon. Сепак, многу брендови сè уште се соочуваат со различни проблеми за да ги интегрираат светилниците во нивната мобилна стратегија. Значи, навистина е важно за маркетерите стратешки да го имплементираат beacon маркетингот.

Еве ги најчестите маркетиншки предизвици на светилникот со нивните можни решенија

 1. Лошо корисничко искуство на апликациите со овозможен Beacon

Охо спроведе анкета со 35 од најпознатите водечки Beacon CMS и даватели на хардвер. Повеќето компании беа загрижени за лошото корисничко искуство.

Маркетингот на Beacon е сè за испраќање притисни известувања. Така, повеќето корисници добиваат неважни push известувања кои стануваат главоболка за корисниците, што резултира со деинсталирање на апликации. Овие ирелевантни притисни известувања беа основна причина за намалување на користењето на апликацијата.

Истиот извештај покажува дека потрошувачите имаат позитивно однесување кога добиваат навремени и контекстуално релевантни притисни известувања.

Решение:

Можното решение е да поставите платформа за управување како Beaconstac која ви олеснува да поставите праг време за порака пред да ја активирате преку апликација. Корисниците треба да добијат притисни известување кога поминуваат одредено време во одреден дел. Beacons треба да ги следат корисниците за да собираат податоци вклучувајќи го времето на престој и одредена локација во продавницата. Кога податоците покажуваат дека има поголеми шанси за купување на корисниците, Beacons треба да испратат притисни известување во тоа време. Можете да поставите праг време на една минута во контролната табла на Beaconstac.

 1. Предизвици за распоредување на светилникот

Друго прашање е да се одлучи колку светилници се потребни за инсталација на одредена локација за да се намалат пречките. Затоа, брендот ќе мора да ја донесе оваа одлука пред да продолжи понатаму. Значи, тоа е навистина застрашувачка задача за маркетерите.

Решение:

SmartFocus, секоканален продавач, обезбедува нов тип на светилник. Виртуелните светилници се повеќефреквентни светилници на наизменична струја кои се навистина моќни во споредба со стандардните светилници на батерии.

 1. Спецификациски војни

Постои војна на спецификација помеѓу двете гигантски компании Гугл и Епл. Двете компании развиваат различни спецификации, така што има големи шанси iBeacons да работи само со iOS производи, а други да работат само со уреди со Android. Ова ќе создаде проблеми бидејќи бизнисите ќе мора да купуваат, распоредување и управување со светилници за секоја платформа.

Решение:

Најдоброто и неутрално решение е да развиете една апликација која треба да биде компатибилна и со iOS и со Android уредите.

 1. Ограничен опсег на светилници

Некои бизниси бараат светилник да се емитува на голема површина за собирање различни информации. Можете да го зголемите опсегот на светилникот со зголемување на моќта на емитување. За жал, ако ја зголемите моќта на емитување на светилниците, тие стануваат помалку енергетски ефикасни, што резултира со побрзо празнење на батеријата.

Решение:

Можете да користите светилник за да го надминете овој проблем. MOKO Technology го воведува ова решение. Тоа е компанија која има специјализација за мобилна технологија базирана на локација.

 1. Управување со светилникот

Самите светилници не се толку скапи. Сепак, навистина е застрашувачка задача да се управува со флота од светилници. Процесот на управување станува главоболка ако треба да распоредите светилници во сите ваши продавници, низ различни градови или дури и земји.

Решение:

Различни платформи се достапни за да ви помогнат во управувањето со светилниците. Овие платформи ви овозможуваат да го проверите статусот на батеријата, време на пинг и други функции за следење, исто така.

Случаи за употреба на светилникот за рекламирање во различни малопродажни индустрии

Има толку многу случувања во светот на светилниците. Навистина е важно да се знае кои кампањи се спроведени. Ајде да ги погледнеме имплементираните бизниси со светилници:

Препорака за готвење од Allrecipes:

Allrecipes инсталираше светилници во намирниците на Marc во Охајо. Овие светилници предлагаат различни рецепти на клиентите кога се заинтересирани за конкретните ставки. Мобилниот приказ на Allrecipes оди околу 26 милиони до 35,9 милиони секој месец со користење на beacons маркетинг.

Барови и ресторани:

Мартини е италијански бренд за алкохол кој има развиено паметна коцка. Оваа коцка им помага на сопствениците на барови во ефикасно управување со гужвата и им овозможува на своите посетители незаборавно искуство.

Технологијата iBeacon е искористена за да се направи паметната коцка. Кога чашата ќе се испразни, паметната коцка испраќа текстуална порака со Bluetooth до шанкерот со точната локација. Така, шанкерот може лесно да ја наполни чашата на посетителот без да ги остави своите места.

Што треба да се земе предвид пред да се инвестира во beacon маркетинг?

Маркетингот на Beacon е најкорисната стратегија за привлекување клиенти. Треба да инвестирате во маркетинг на светилници бидејќи зад светилниците стојат гигантски компании. Згора на тоа, Global Market Insight предвиде дека технологијата на светилникот ќе надмине речиси $24 милијарди од 2024. Тоа значи дека маркетингот на светилникот има светла иднина напред.

Еве некои други придобивки од маркетингот со светилник на близина:

 • Точност: може да имате детални податоци за локација со светилници во споредба со следење Wi-Fi или GPS. Опсегот на Wi-Fi е околу 46 метри но светилниците имаат 450 метри опсег.
 • Подлабоки увиди на клиентите: Податоците собрани со beacon обезбедуваат поволни информации. На пример, продавачот може да провери кои артикли се продадени заедно на истото шопинг патување и да ги види врвните времиња на наплата. Згора на тоа, трговецот на мало може да анализира во кое време од денот или неделата, купувачите преземаат и користат купони во продавницата.
 • Подобрете го ангажманот на клиентите: Повеќето од пораките што се пренесуваат со светилници се отворени и имаат релевантни информации за производот за клиентите. Така, тоа навистина влијае на клиентите и им помага да ја донесат најдобрата одлука додека се носи одлуката за купување.
 • Напредна персонализација: Рекламирањето Beacon им помага на трговците на мало да прошират различни персонализирани понуди врз основа на точната локација на клиентот во продавницата. Ова навистина го подобрува искуството на клиентите.
 • Задоволни трговци на мало: Beacons ви овозможуваат да го разберете однесувањето на купувачот за купување. Можете да го разберете движењето на клиентите и начинот на кој тие избираат артикли со анализа на податоците добиени со светилници. Според некои трговци на мало, светилниците го зголемуваат ангажманот на клиентите во продавниците бидејќи добиваат порелевантни понуди.
 • Светилниците се ефективни: Клиентите купуваат откако ќе добијат различни корисни понуди поттикнати од светилници. Значи, светилниците се најпривлечниот начин за помош на клиентите, затоа треба да инвестирате во маркетинг на beacons.

Зошто маркетингот на светилникот стана тренд?

Маркетингот Beacon е подобра стратегија во споредба со традиционалниот маркетинг. Ако разбирате дека маркетингот на светилникот е супериорен во однос на традиционалниот маркетинг, ќе биде јасно зошто стана тренд. Во овој дел, ќе опишеме зошто маркетингот на светилникот стана тренд.

Во претходниот дел, ги опишавме деталните придобивки од маркетингот на светилникот. Значи поради тие придобивки, повеќето трговци на мало ја усвоија оваа технологија. Ајде да го погледнеме приоритетот на маркетингот на светилникот над традиционалниот маркетинг:

Зошто маркетингот во близина на светилникот е подобар од традиционалниот маркетинг?

Има 5 причини кои им даваат приоритет на светилниците пред традиционалниот маркетинг, и очигледно најважната причина е исплатливоста.

Многу бизниси се борат да сфатат каков тип на маркетинг стратегија треба да прифатат затоа што немаат доволно буџет. Тие треба да изберат beacon маркетинг бидејќи е исплатлив, обезбедува персонализирано искуство, искористување на мобилната култура, прониклива аналитика и резултати во реално време во споредба со традиционалниот маркетинг.

Згора на тоа, тоа е исплатливо од традиционалниот маркетинг. Не треба да трошите многу пари за реклами во огласи во весници, ТБ, телемаркетинг и ТВ. Конвенционалните медиуми не обезбедуваат значителна матрица за да се разбере ефективноста на кампањите. На пример, вие сте целосно празни за вкупниот број на луѓе кои ја виделе вашата реклама. Значи, маркетингот на светилникот е далеку подобар во споредба со традиционалниот маркетинг. Во светилникот маркетинг, треба да инвестирате еднаш.

Како да започнете да користите beacon маркетинг?

Сега сте запознаени со целосната работа на beacon маркетингот. Кои се предностите на beacon маркетингот? Како да започнете со маркетинг на светилникот?

За почеток, треба да купите светилници од доверлива платформа. MOKO Smart е највпечатливата и најсигурна страница каде што можете да купите различни светилници кои ги задоволуваат вашите барања.

Eddystone е најпопуларниот Google beacon. Значи, ќе зборуваме за светилникот на Едистон. Следете ги овие чекори за да започнете со светилници:

 • Добијте неколку светилници за маркетинг на светилници: Прво и основно, треба да добиете различен хардвер за светилник. На пример, можете да купите акцентни системи, светилник внатре и сино нагоре.
 • Конфигурирајте ги вашите светилници: По изборот на соодветни светилници, треба да ги поставите нивоата на моќност, интервал на емитување и тип на рамка за обезбедување. За рекламирање на податоци, можете да користите типови на рамки Eddystone-EID или Eddystone-UID.
 • Регистрирајте ги вашите светилници со Google: Регистрирајте ја вашата сопственост на beacon во регистарот на Google beacon. Можете да ја користите апликацијата Beacon Tools за регистрација. Згора на тоа, можете да го користите Proximity Beacon API за регистрација на светилникот.

Популарни Beacons понудени од MOKO Smart

Постојат неколку причини да се избере MOKO Smart за beacon маркетинг. На пример, MOKO Smart ви овозможува да ги приспособите светилниците според вашите потреби.

Постојат различни типови на светилници веќе достапни во MOKO. Еве некои од најкорисните Bluetooth светилници.

H1 – Светилник со синџир за клучеви

 • Пренослив со приврзок за клучеви
 • Водоотпорен
 • Компатибилен со Eddystone и iBeacon
 • Достапни се сензори за движење
 • Покријте растојание од 60 метри
 • 16 Месец век на траење

М1 - Ултра тенок светилник

 • Достапни се сензори за движење
 • Компатибилен со Eddystone и iBeacon
 • 16 месеци траење на батеријата
 • Покријте растојание од 30 метри

Покрај овие светилници, Бејкон за кредитна картичка, Локација светилник, и Wristband Beacons се исто така достапни кои нудат неверојатни функционалности. Ако сакате да започнете со светилник маркетинг, MOKO Smart е најмоќното име во светот на светилниците.

Напишано од --
Ник Ли

Ник Ли

Како еден од менаџерите на производи во нашата Р&Не само што ја следи локацијата на GPS, туку и дава информации за брзината на движење и забрзувањето, Ник тесно соработува со продажбата, инженеринг, тестирање и маркетинг. Тој беше инженер за производи кој развиваше безжични сензори пред да се приклучи на МОКОСМАРТ. Со 10 долгогодишно искуство во оваа индустрија, тој е особено умешен во развојот на безжични производи базирани на Bluetooth и Lora. Производните линии во кои тој учествувал вклучува Bluetooth beacon, Тракер, Сензор, Порта, Вклучи, поврзи, и Модул. Нурнете длабоко во производите на МОКОСМАРТ преку неговите написи!
Ник Ли

Ник Ли

Како еден од менаџерите на производи во нашата Р&Не само што ја следи локацијата на GPS, туку и дава информации за брзината на движење и забрзувањето, Ник тесно соработува со продажбата, инженеринг, тестирање и маркетинг. Тој беше инженер за производи кој развиваше безжични сензори пред да се приклучи на МОКОСМАРТ. Со 10 долгогодишно искуство во оваа индустрија, тој е особено умешен во развојот на безжични производи базирани на Bluetooth и Lora. Производните линии во кои тој учествувал вклучува Bluetooth beacon, Тракер, Сензор, Порта, Вклучи, поврзи, и Модул. Нурнете длабоко во производите на МОКОСМАРТ преку неговите написи!
Споделете ја оваа објава